Vágólapra másolva!
Csalódott a vancouveri olimpián járt japán küldöttség, mivel nem sikerült aranyérmet szereznie, ráadásul a remélt tíz dobogós helyezésből csak öt jött össze.

Hasimoto Szeiko delegációvezető a zárónapon elmondta: a csapat alulteljesített, 2006-ban volt aranyérmük, most nem, a három ezüst és két bronzérem, illetve az éremtáblázaton ezzel járó 20. helyezés kevés. Kitért rá, hogy a hasonló adottságokkal rendelkező dél-koreaiak hat arannyal, hat ezüsttel és két bronzzal ötödikek lettek a nemzetek rangsorában, ráadásul Kína is jelentősen megerősödött (5, 2, 4, 7. hely).

Utóbbi történetének legjobb téli olimpiai eredményét produkálta Vancouverben, öt arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel a hetedik helyen zárt az összesítésben.Kína az első téli ötkarikás diadalát 2002-ben aratta. Salt Lake Cityben, majd 2006-ban, Torinóban még csak két győzelemnek örülhetett, Kanadában viszont jelentősen megugrott a megszerzett bajnoki címek száma. Ezúttal rövidpályás gyorskorcsolyában mind a négy női számot kínaiak nyerték, ehhez jött még a műkorcsolyában, a párosok versenyében elért elsőség.

Hsziao Tien a delegáció helyettes vezetője elmondta, reménykedett az ilyen sikeres szereplésben, de nem merte kimondani, nehogy túl nagy terhet tegyen a versenyzők vállára. "A jó eredmények ellenére még nagyon sokat fejlődhetünk a téli sportokban" - tette hozzá.

Kína története során a 2008-as pekingi játékokon végzett először a nyári olimpia éremtáblázatának élén. A hazai sportolók akkor kereken 100 érmet gyűjtöttek, amiből 51 volt az arany, 21 az ezüst és 28 a bronz.