Vágólapra másolva!
Fájdalomdíjként aranyérmet kap szurkolóitól Jevgenyij Pljuscsenko, az oroszok klasszis műkorcsolyázója, aki a februári, vancouveri téli olimpián - szerinte igazságtalanul - csak a második helyen végzett a férfiak versenyében.

A medál előállításában közreműködő ékszergyár szóvivője hétfőn úgy fogalmazott: ezzel akarják korrigálni a vancouveri pontozók helyetlen döntését.

A tiszta aranyból készülő érmen a következő felirat lesz olvasható: "Jevgenyij Pljuscsenkónak, az orosz nép felülmúlhatatlan bajnokának". A sportoló a tervek szerint április 4-én veszi át jutalmát.

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok, 27 éves versenyző a pontozókat ostorozta az után, hogy címvédőként csak második lett az amerikai Evan Lysacek mögött.

"Már nem vagyok felkészülve arra, hogy jól korcsolyázok és veszítek" - fogalmazott akkor. Szerinte a programjának elején bemutatott négyfordulatos ugrást a bírók nem az értékének megfelelően pontozták, egyúttal többre tartották az ilyen kockázatot nem vállaló amerikai riválisának produkcióját.

"Ez műkorcsolya-verseny, nem tánc" - méltatlankodott.