Vágólapra másolva!
Cseh Lászlón nyoma sincs a betegségnek, délelőtt saját Európa-csúcsát adta át a múltnak 200 vegyesen a római úszó-világbajnokságon. Elsőként jutott a középfutamba, Kis Gergő egyéni csúccsal hetedikként. Előzőleg Hosszú Katinka kétszáz pillangón megjavította Kovács Emese országos csúcsát, a bajai úszó harmadikként, Jakabos Zsuzsanna egyéni rekorddal tizenhatodikként középdöntős.

Jakabos Zsuzsanna idő nélkül szerepelt ugyan a nevezési listán - a pécsi, de most már január óta Las Vegasban tanuló és versenyző sokoldalú úszónőt a 4x200 m-es gyorsváltó tartalékembereként hozták ki Rómába -, ennek ellenére remekül tempózott a 200 pillangó első előfutamában, utcahosszal megnyerte futamát, és 2:08,63 perccel jókora egyéni csúcsot száguldott.

"Most még nem tudom, mire elég ez az idő, de nagyon szeretnék délután is úszni. És nem a bemelegítő medencében" - mondta mosolyogva a 20 éves lány.

Aztán fél órával később kiderült, ebéd után is lesz elfoglaltsága, mert ideje a tizenhatodik legjobb lett, azaz "Jákob" éppen besurrant a középdöntőbe.

Ha Jakabos a hátsó bejáraton érkezett a legjobb tizenhatba, akkor Hosszú Katinka a főbejáraton. A bajai lány féltávnál még csak harmadik volt a hatodik előfutamban, de a táv második felében mintha csörlővel húzták volna, úgy hagyta ott a mezőnyt, és 2:06,21 perccel átadta a múltnak Kovács Emese kétéves országos csúcsát, az amúgy nagyon erős 2:06,71-et. Hogy ezzel bekerült a középfutamba, az nem volt kérdéses, övé a harmadik legjobb idő.

"Nagyon élvezem az úszást, olyannyira, hogy megijedtem, milyen lassan halad a mezőny, te jó ég, csak nehogy kiessek! Onnan tudtam, hogy nem vagyok elöl féltávnál, hogy a medence fenekén néztem az éllovassal együtt haladó kamerát, és a szerkezet előttem haladt. Maradt még bennem, ennél többet most nem akarok mondani."

ForrA!s: [origo]

Jakabos a 16. idővel besurrant a középdöntőbe

Cseh László és Kis Gergő egy futamban, a kilencedikben kezdte meg szereplését a 200 méteres vegyes úszásban. Laci kopaszra borotvált fejjel állt fel a rajtkőre, és lazán repesztett egy Európa-csúcsot. Az 1:56,34 perc 18 századdal jobb Laci Pekingben, az olimpiai döntőben úszott, ezüstérmet eredményező idejénél, és a harmadikként célba csapó Kis is két tizeddel megjavította saját egyéni csúcsát az 1:58,43-mal.

"Azért nem volt tökéletes az úszásom, a pillangóról rosszul jöttem fel, háton pedig, úgymond, beakadt a jobb kezem, s csak a mellúszó részre akadt vissza a helyére. Tudok ennél még jobbat is, igaz, Pekingben, a döntő után is úgy éreztem, maradt még bennem. A betegségemnek nyomát sem érzem, valahol az elején fogok végezni, az biztos, csak az a kérdés, konkrétan hol" - mondta a Kőbánya SC világklasszisa, akinek édesanyja és kedvese is ott szurkolt a lelátón.

"Nem akarok semmit sem mondani, az egyéni csúcsom ténykérdés, és a 400 gyorshoz képest már beljebb vagyok ennyivel" - mondta a visszafogott Kis Gergő.

Cseh egyébként a legjobb idővel jutott az esti középfutamba, Kis pedig a hetedik eredménnyel.