Vágólapra másolva!
Kovács István, a WBO-szervezet volt pehelysúlyú világbajnoka folytatja profi ökölvívó pályafutását. Legközelebb szeptember 15-én Hamburgban lép szorítóba, ellenfele egyelőre ismeretlen.

Ko-Ko az argentin Chacóntól június 16-án elszenvedett vereségét követően egy hónapos gondolkodási időt kért, majd ahogyan azt megígérte, határozott. Döntésében elsősorban klubja, az Universum hozzáállása befolyásolta - kenyéradója megadja a lehetőséget, hogy rövid időn belül címmérkőzésen lépjen a kötelek közé.

Kovács István elmondta, menedzserével, Dámosy Zsolttal már veresége másnapján a visszatérés lehetőségeit latolgatták, ám abban akkor még nem lehettek biztosak, hogy az Universum Box Promotion miként reagál a világbajnok vereségére. A klub azonban legalább úgy akarta Kovács visszatérését, mint maga az érdekelt, s ez döntő tényezőként nyomott a latban. Másik fontos elemként a bokszoló a magába vetett hitet említette, az elmúlt hónapban annyi bíztatást kapott, amelyet úgy érez, meg kell hálálnia. Az ökölvívó hozzátette, annak nem örül, hogy ennek egy vereség után kell kiderülnie. "Ennek az országnak jár az az érték, amit fel tudok mutatni, ezért kötelességem továbbmenni az úton" - mondta.

Újságírói kérdésre Kovács elmondta, módosítás nem várható szakmai kérdésekben, Chacón ellen hibát követett el, de taktikája korábban sokszor sikerre vezetett, ezen nem érdemes változtatni. "Valamivel többet tudok a profi bokszról, mintha megnyertem volna a mérkőzést."

Dámosy Zsolt menedzser nyilatkozata szerint az Universum végig kiállt Kovács mellett. A magyar bokszolónak igen nagy a presztízse a német klubnál, Darius Michalczewski, Vlagyimir és Vitalij Klicsko mellett ő a legnépszerűbb sportoló, még akkor is, ha idevesszük a világbajnok Artur Grigorjant is. Kovács nagy értéke az Universumnak, a nézőszámot tekintve az egyik legnépszerűbb versenyzője.

Dámosy hozzátette, nagyon nehéz most Ko-Ko jövőjét pontosan megtervezni. Hiába volt világbajnok, előfordulhat, hogy csak négy-hat felhozó meccs után állnak ismét szóba Kovács stábjával. Nincs tehát teljes garancia arra, hogy a magyar még az idén világbajnoki címmérkőzésen lép a kötelek közé, de Dámosyék azon vannak, hogy Chacón menedzsmentjét meggyőzzék egy visszavágó megszervezéséről.

Naseem Hamedtől sok függ, mert a WBO-szervezet listáján a világbajnok argentin után ő következik, de ha a brit újra ringbe száll, nem biztos, hogy ezen szervezet keretén belül teszi, mert Hamed nem vette jó néven, hogy a WBO megfosztotta világbajnoki címétől. Lehet, hogy Hamed más szervezetet választ, ekkor egy Chacón-Hamed találkozóra egyre kevesebb a remény, viszont olyan sűrű a WBO pehelysúlyú mezőnye, hogy Chacón a listán hetedik Kovácsot választhatja.

Ko-Ko legközelebb szeptember 15-én Hamburgban lép szorítóba nyolcmenetes találkozón, ellenfele egyelőre ismeretlen. Kovács előtt éppen Chacón példája lebeghet: vb-címmeccsen elszenvedett veresége után az első felhozó mérkőzésén is kikapott, majd alig szűk fél éven belül kihívhatta az akkori világbajnok magyart.

Erdei Zsolt augusztus 4-én Las Vegasban bokszol, ellenfele egyelőre ismeretlen, az viszont biztos, hogy aznap és ugyanott Vlagyimir Klicsko is a kötelek közé lép.

Thury Gábor

(SZTÁR Sport)

Korábban az [origo]-ban:

Hogyan térhet vissza Ko-Ko?

Egyenlőre bizonytalan Ko-Ko visszatérése