Vágólapra másolva!
A Jóakarat Játékok után a héten a junior Európa-bajnokságon vesznek részt a magyar súlyemelők. Dolovai Tamás, a szövetség elnökhelyettese úgy nyilatkozott, hogy kilenc éremről eleve lemondtak, részben azért, mert a brisbane-i és a kalmari verseny ütközik egymással.

Felüdülés a súlyemelők életében egy olyan verseny, mint a Jóakarat Játékok volt. A magyar szövetségnek egy fillérjébe sem került a részvétel, a költségeket a rendezők fedezték - még kísérőket is vendégül láttak -, a versenyzők pedig pénzdíjakat nyerhettek.

Valentyina Popova, aki a 69 kilósok mezőnyében három aranyérmet szerzett, mindhármat világcsúccsal, 81 ezer ausztrál dollárt vehetett föl. "Bár az úszók és atléták ennek az összegnek a többszörösét kapják, egy súlyemelő számára óriási pénz ez - mondta Dolovai Tamás, a szövetség elnökhelyettese -, ennél több pénzt talán csak Sulejmanoglu kapott, amikor örökbe fogadta a török államelnök." Popovát utoljára a nyár elején Trencsénben látta Dolovai, akkor az Európa-bajnokság bankettjén a hat-hét éves kislányával táncolt. Gyenge eredménnyel nyert a 63 kilósok között, ehhez képest a fejlődése legalábbis figyelemre méltó. "Doppingvizsgálat mindenesetre volt a Jóakarat Játékokon" - előzte meg a spekulációkat az elnökhelyettes.

Ebben a súlycsoportban az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet harmadik lett, Krutzler Eszter pedig második. Utóbbi eddig a 63 kilósok között versenyzett, és ott is marad még az idei világbajnokságon is. Az nem lehetett kérdés, hogy a Jóakarat Játékokon melyik kategóriában indul, hiszen a 63 kilóban nem rendeztek versenyt. Márkus, akinek a brisbane-i volt az első versenye az olimpia óta, közölte Zsuga Imre szövetségi kapitánnyal, hogy a novemberi világbajnokságra is felkészül.

A súlyemelők következő nagy versenye Svédországban, Kalmarban lesz a héten, az ifjúságiak Európa-bajnokságra. A magyarok közül öt fiú és két lány indul, ahogy mondani szokták, szerény reményekkel. Erősebb csapatot is ki lehetett volna állítani, Krutzler Eszter és Varga Viktóra - a felnőtt Eb-n második, Brisbane-ben harmadik volt - azonban a szövetség elnökségének egyetértésével a Jóakarat Játékokat választotta.

"Junior világversenyes érmekből nyertek a súlyemelőink egy vödörnyit" - adta meg a magyarázatot Dolovai Tamás, "és ezeket a sikereket az állami pénzek osztásakor eddig nem nagyon értékelték." Most tehát elengedték Brisbane-be azokat a versenyzőket, akiket a szervezők meghívtak. Szintén nem lesz ott Kalmarban Likerecz Gyöngyi, aki a felnőtt Európa-bajnokságról mind a három aranyat elhozta, ő a nyáron érettségizett, kevesebbet edzett, a világbajnokságon is ott lesz, és nem akarják túlversenyeztetni.

"Kilenc éremről mondtunk le" - jelentette ki Dolovai, "mert Likerecz, Krutzler és Varga a két fogásnemben és az összetettben is aranyesélyesként indult volna, de dobogóra esélyesként mindenképpen."

Lépesfalvi Zoltán

Korábban:

Hat magyar súlyemelő-érem a Jóakarat Játékokon