Vágólapra másolva!
3800 méter úszás, 180 kilométer kerékpározás, 42 kilométer futás - ez a világ talán legkegyetlenebb sportágának, az Ironmannek a programja. A triatlon szerelmesei ezen a hét végén Hawaii-ra figyelnek, ahol 83 ország 1558 sportolója vág neki az embertelen távnak. A mezőnyben két magyar is lesz Kropkó Péter és Szász Viktor személyében.

Hawaii nagyon készül a hét végi triatlon versenyre. Konában már mindenki azt találgatja, vajon ki nyer az esztendő egyik legrangosabb viadalán. "Itt vagyok, mert itt akarok lenni" - mondta Greg Welch, akit - csakúgy, mint Luc Van Lierdét - sokan a végső győzelemre is esélyes versenyzőnek tartanak az esemény hivatalos honlapján meghirdetett szavazáson. Az amerikai olimpikon, Ryan Boltonis odaérhet a dobogóra, bár ő azt állítja, igazán jó majd jövőre lesz, és úgy érzi, egyszer meg is nyeri majd a versenyt. Számára egyelőre az is elegendő, hogy "bálványaival" együtt állhat rajthoz.

Az egyik ilyen idol Dave Scott, aki 47 évesen tér vissza Hawaii-ra. Mint mondta, a média, a szurkolók és önmaga is sokat vár a viadaltól, amely az utolsó olyan verseny lehet, ahol még tarthatja a lépést a legjobbakkal. Hogy ez igaz vagy sem, majd kiderül, mindenesetre ő az Ironman egyik legüdébb színfoltja.

A szakértők titkos esélyesként tartják számon Steve Larsent, aki ugyan csak idén debütált a vasemberek között, de egykori profi kerékpárosként ott lehet az élmezőnyben. A magyarok közül Kropkó Péter tizedszer áll rajthoz, célja a legjobb 15 közé kerülés, eddigi legjobb eredménye két 7. hely. Még egy magyar tagja lesz a mezőnynek: Szász Viktor egy helyi, speciális lottón nyerte a lehetőséget az indulásra.

A hölgyek versenyében nagy esélyesként két kanadai hölgyet Heather Fuhrt és Lisa Bentleyt, valamint Lori Bowdent, Paula Newby Frasert és Natasche Badmannt jelölték a legnagyobb esélyesként. Heather 1997-ben már megnyerte a versenyt, így konkrét tapasztalatai is vannak, de az idei Lake Placid-i Ironman-versenyen már bizonyította, ismét jó formában van. Bentley csípősérüléssel küzd, és úgy véli, már az is sikernek számít, ha célba ér. A verseny nagy szenzációjának azonban nem ők számítanak, hanem az 1995-ös bajnok, Karen Smyers. A hat évvel ezelőtti bajnoknő azóta inkább a kórházakban vált ismertté, 1998-as szülését leszámítva csak baleset vagy betegség miatt. Pechszériája 1997-ben kezdődött, amikor egy esésnél egy üvegdarab elvágta a térdszalagját. Aztán kerékpározás közben egy 18 kerekű kamion ütötte el, majd 1999-et törött kulcscsonttal zárta. Hogy ne legyen boldog az élete, kiderült, pajzsmirigy-rákja van, ennek ellenére visszatért a versenyzéshez és szeptemberben az 5. helyen végzett a Los Angeles-i versenyen.

A hawaii Ironman szerdai sajtótájékoztatóján egyébként a szervezők részéről Mark Allen bejelentette, jövőre bemutatkozik egy új verseny, az Ironman France is, amelyre június 29-én kerül sor.

Pincési László