Vágólapra másolva!
Október 27-én Ausztriában a söldeni óriás-műlesikló viadallal kezdődik a 2001/2002-es alpesisí Világkupa. A tavalyi összetett Világkupa győztesek idén minden bizonnyal nem brillíroznak majd.

A férfiak címvédője, Hermann Maier augusztusi súlyos motorbalesete miatt valószínű, hogy idén nem jut szóhoz az osztrák válogatottban. Bár a vezetőség nem mondta le a februári téli olimpiára elküldött nevezését, mégis a világ nyolcadik csodájával lenne határos, ha addig lécre állhatna. Közel sem százszázalékos állapotban áll rajthoz majd a horvát "királynő", Janica Kostelic, aki három térdoperáción is átesett a nyáron.

A kristálygömbért folytatott harcban papíron Stefan Eberharter a legesélyesebb, de keményen meg kell küzdenie Lasse Kjussel, és Kjetil Andree Aamodttal. A hölgyeknél a tavalyi összetett második helyezett Renate Goetschl húzhat favoritként sícipőt, de itt valószínű, hogy honfitársaival, Alexandra Meissnitzerrel és Michaela Dorfmeisterrel kell megküzdenie a végső győzelemért.

A nemzetek versengésében a férfiaknál elsöprő osztrák győzelemmel ért véget a szezon, s ez minden valószínűség szerint most sem változik. A sógorok műlesiklásban (Raich, Scilhegger, Matt), szuper óriás-műlesiklásban (Maier, Gruber, Strobl) és lesiklásban (Maier, Eberharter, Strobl) is elfoglalták az első három helyet, míg összetettben Maiert Eberharter követte. Mindössze óriás-műlesiklásban gyengélkedtek szomszédaink, ahol győzelmével "csak" Maier tartotta a frontot.

A nőknél jóval kiegyensúlyozottabb volt a versengés. Műlesiklásban a horvát Janica Kostelic, Szuper G-ben a francia Régine Cavagnoud, óriás-műlesiklásban a svájci Sonja Nef, míg lesiklásban az olasz Isolde Kostner győzedelmeskedett. Az összetett versenyben az élmezőnyben is különböző nemzet lányai végeztek, Kostelic (horvát), Götschl (osztrák), Cavagnoud (francia), Nef (svájci).

A tavalyi söldeni megméretést Maier nyerte Stefan Eberharter előtt óriási, több mint egy másodperces fölénnyel, így idén minden bizonnyal új győztest ünnepelhetünk. A hölgyeknél már sokkal szorosabb volt a versengés. Az élen a német Martina Ertl végzett, 14 századdal megelőzve a norvég Flemmen Andrinét. Ertl később sérülés miatt búcsút kellett, hogy mondjon az idény egy részének, s ezzel elvesztette az esélyt az összetett Világkupa-győzelemre.

Kovács Iván

Korábban: