Vágólapra másolva!
Férfi cselgáncsválogatottunk szombaton a Nemzeti Sportcsarnokban nagy meglepetésre legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott törököket, s bejutott a csapat-Eb négyes döntőjébe. A finálé rendezésére a magyar szövetség, Budapest is pályázik.

Válogatottunk szövetségi kapitánya, Nagy Ernő az összecsapás előtt Dobó Istvánnal példálózott, de az erőviszonyok ismeretében bizony inkább arra volt esély, hogy utólag a mohácsi csatával kell történelmi párhuzamot vonnunk. Ám ahogy anno Egerben, most is csoda történt.

A végül sorsdöntő, magyar győzelmet hozó Hanzel Henrik-Yilmaz mérkőzés után a törökök nem titkolták, hogy legszívesebben ízekre szednék a bírókat, de a sportág hagyományaihoz illő fegyelem miatt - no meg azért, mert nem Isztambulban voltunk - indulataik kimerültek dühös ökölrázásban. Az, hogy az utolsó párban Tataroglu legyőzte Szilágyi Lászlót, már csak a jegyzőkönyvvezetőt érdekelte igazán, aki a következőt rögzíthette: Magyarország-Törökország 5-5, a segédpontokat tekintve 47-37-tel a magyar csapat jutott az Eb négyes döntőjébe.

- Egyet aludva a történtekre, hogyan értékeli a találkozót? - kérdeztük Nagy Ernő szövetségi kapitányt.
- Már az is hatalmas fegyvertény volt, hogy a románok legyőzésével bejutottunk a legjobb nyolc közé. Az pedig, hogy ott vagyunk a négyes döntőben, szenzációs siker. Mindezt komoly szakmai összefogás eredményezte, ezúton is köszönöm a BHSE, a KSI és az Atomerőmű SE edzőinek segítségét. Fiatal csapatunk van, de ezek a fiatalok bebizonyították, hogy ha egy világversenyen sorozatban öt-hat mérkőzésen még nem is tudnak mindannyian nagyot alakítani, egy-egy meccsen a világ legjobbjainak is egyenrangú ellenfelei. Ez a siker igazi csapatmunka, mert ugyan akadtak botlásaink, mindig volt, aki javítson a társa helyett. A fiúknak nagyon a helyén volt az eszük és a szívük is.

- Hol rendezik a finálét és kik lesznek az ellenfeleink?
- Az biztos, hogy december 8-án rendezik, de a helyszín és a további három csapat kiléte még nem dőlt el. Az csak a személyes megérzésem, hogy a franciák legyőzik az olaszokat, s Párizsban lesz a döntő, a néhány napja felavatott cselgáncs centrumban. De természetesen az lenne a legjobb, ha Budapesten lenne a finálé, s erre meg is van az esély, ugyanis a magyar szövetség is pályázik a rendezésre.

Fábik Tibor

Korábban:

Hajtós Bertalan újra a tatamin