Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődik, és április 7-én fejeződik be a 23. asztalitenisz Európa-bajnokság Zágrábban. Női együttesünk címvédőként most is esélyes az aranyéremre, sőt a gyengébb nemtől egyéniben és párosban is acélosabb teljesítmény várható, mint a férfiaktól.

Női csapatunk a Szuperligában elért helyezése alapján a 2. kiemelt Németország mögött, ez azt jelenti, hogy a lányok csak vasárnap kezdenek, feltételezhetően a fehéroroszok ellen. Győzelem esetén a négy között hétfőn délelőtt állna asztalhoz a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina, Fazekas Mária, Lovas Petra összetételű csapat (Póta Georginát csak az egyéni számokra nevezték). A finálét este 7-kor rendezik a Dom Sportivában.

A férficsapatunkkal szemben kevesebb az elvárás. Pázsy Ferenc, Marsi Márton, Fazekas Péter, Lindner Ádám összeállítású válogatottunk - Zwickl Dániel csak az egyéni versenyszámokban indul - a tisztes helytállás reményében áll asztalhoz. Együttesünk 19. kiemelt, a fiúk elvben a 9-24. helyen befutók, a cél a 9-16. hely valamelyike. Sorsunk már a Norvégia elleni meccsen eldőlhet, mert a győzes a legjobb 16-ba kerül. Párosban a Pázsy, Lindner duóban bízhatunk a Pro-Tour-versenyeken elért eredménye alapján.

Női versenyzőink a csapatban és az egyéni versenyben is esélyesek. A brémai Eb-n 2000-ben együttesünk és a Bátorfi, Tóth kettős a dobogó legfelső fokára állhatott. Ami mellettünk szól, hogy a németek csak született német versenyzőket neveztek a kontinensbajnokságra, a románoknál Badescu még nem épült fel térdsérüléséből. A mieinknél Molnár Zita hiányzik a két évvel ezelőtti együttesből, s változott a szakvezető személye, Fülöp István helyett Tarján András irányítja együttesünket.

A magyar együttes pillérei a 9-szeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla, s a 4-szeres kontinens-győztes Tóth Krisztina. Tóth a következőképpen látja az esélyeket: "Van abban rizikó is, hogy csak vasárnap kezdünk a fehérorosz-francia meccs győztesével. A vélhető győztes beloruszok ugyanis túl lesznek egy mérkőzésen, nekünk meg címvédőként dupla teher nehezedik a vállunkra. Így azt mondom, ha a fehéroroszokat megverjük, akkor megnyugszunk, és önbizalommal játszunk tovább."

- Tételezzük fel, hogy az önbizalom meglesz, de milyen formában vagytok?
- Vegyes a kép. Nem játszunk jól, de ezt közvetlenül két hét tatai edzőtáborozás után nem is várjuk el magunktól. Csilla az edzőtábor előtt Németországban volt, az edzősködést nem mondhatta le, a foga is fájt, úgyhogy ingadozó a formája, akárcsak az enyém. Vannak perzse pozitív előjelek, mert két hete legyőztem Steffet, de nem akarok ebből messzemenő következtetéseket levonni.

- Most mondhatnánk, hogy Csillának az aranyra fáj a foga.
- Azért ne felejtsd el, hogy két számban is címvédőként utazunk. Csapatban így azért kisebb a felelősség, mintha azt hallanánk, hogy de jó lenne egyszer már Eb-t nyerni. Párosban kétszer már nyertünk, szeretek is Csillával játszani, miért ne győznénk? Persze érhetnek meglepetések, de két igazán komoly duó lehet ránk veszélyes: a Boros, Steff és a Struse, Schall kettős. Két éve a Ni Xialian, Regenwetter duót vertük a fináléban, főleg Ni volt életzveszélyes, de sem a Borosék, sem Struseék nem "féloldalasak".

– Szándékosan nem beszélsz az egyéniről?
- A fontossági sorrendben valóban az egyes a legelső.

- Részedről eddig váratott magára egy kiugró eredmény.
- Még egy ázsiaiak nélküli Pro-Tour-versenyre sem lehet úgy elmenni, hogy na, akkor ezt megnyerem. Úgy megy az ember, de bármi közbejöhet.

- Te vagy a legmagasabban rangsorolt magyar az ötödik helyen, Bátorfi a nyolcadik, te dobogós voltál 1996-ban és '98-ban. Kik a legnagyobb ellenfeleitek?
- Boros Tamarát kivéve ilyen nincsen. A védők ellen nem szeretek játszani.

- Borost viszont jól ismered még a Statisztikából.
- Tamara remek formában van, a horvátoktól minden segítséget megkap, s nem mellékesen a legnagyobb tehetségek egyike. Kérés, hogy a hazai elvárásoknak meg tud-e felelni.

- A brémai Eb-re még a magyar női asztalitenisz első számú műhelyében, a Statisztikában készültél, a mostanira már Busenbachban. Előny ez vagy hátrány?
- Gyakorlati szempontból jó, mert az összes német válogatott ellen játszhattam, ellenük legalább olyan nagy meglepetés nem érhet.

Thury Gábor

Korábban:

A Bátorfi, Tóth duó aranyért utazik az Eb-re