Vágólapra másolva!
Egyesben és párosban is kiesett Mandula Petra a 140 ezer dollár összdíjazású estorili tenisztornán, így már csupán két magyar játékosért lehet szorítani. Csütörtökön Kuti Kis Rita egyesben spanyol, Gubacsi Zsófia az orosz Bovina oldalán holland kettőssel mérkőzik. A négy legjobb magyar teniszezőnő (Mandula, Kuti Kis, Gubacsi és Kapros) is indul a legnagyobb hazai versenyen, a 110 ezer dollár összdíjazású Budapest Grand Prix-n, amely szombaton rajtol a selejtezőkkel a Római Teniszakadémián.

Eső áztatta Florida vadregényes tájait, így a Bausch & Lomb Championships elnevezésű Amelia Island-i tenisztorna szerdai napja is kurtábbra sikerült, mint ahogy azt a szervezők tervezték. A második helyen kiemelt belga Justine Henin ennek ellenére gyorsan elintézte argentin ellenfelét, Clarissa Fernandezt, és 6:4, 7:5-ös győzelemmel továbbjutott. "Hatéves korom óta egy kézzel ütöm a fonákot. Mindig megkérdezik tőlem, nem változtatok-e ezen. Nem, nem, nem!" - nevetgélt a győzelem után Henin, aki kiemeltként nem botlott, ellentétben a Shaughnessy, Sanchez-Vicario, Stevenson trióval.

Bausch & Lomb Championships, Amelia Island
2. forduló:
Henin - C. Fernandez 6:4, 7:5
Lihovceva - Pratt 6:4, 6:0
Craybas - Reeves 3:6, 7:6, 6:3
Dechy - Sanchez-Vicario 6:2, 6:2
Miskina - Stevenson 2:6, 6:0, 6:2
Suarez - Shaughnessy 6:1, 1:6, 6:0
Martinez - Majoli 1:6, 6:4, 6:2

Már csupán egy magyar versenyző, Kuti Kis Rita van versenyben a portugáliai Estorilban zajló tenisztorna egyes küzdelmeiben. Szerdán ugyanis elbúcsúzott Mandula Petra, aki a szlovén Maja Matevzictől kapott ki 6:4, 6:1-re. Petra párosban sem tudott javítani, ott az osztrák Barbara Schwartz oldalán a spanyol Bes, Dominguez Lino doó ellen esett ki (2:6, 6:4, 7:5). Csütörtök este Kuti Kis a kisebb centerpályán éppen Dominguez Lino ellen vehet revánsot, míg Gubacsi Zsófia az orosz Bovinával délután három órai kezdettel a holland Boogert, Oremans páros ellen mérkőzik. A tornán folytatta jó szereplését Dinara Szafina, aki ezúttal Miriam Oremanst verte 6:1, 7:5-re. "Csupán annyi a különbség a juniorok és a felnőttek között, hogy itt senki sem adja fel a mérkőzést" - jegyezte meg Marat húgocskája.

A férfiaknál búcsúzott az első helyen kiemelt, címvédő spanyol Juan Carlos Ferrero, akit az argentin David Nalbandian győzött le. Marat Szafin is befejezte végre mérkőzését Ferrero ellen, és a salakon az idén először pályára lépő játékos, ha nehezen is, de 6:4, 2:6, 6:2-re győzött. Az orosz óriás egyébként még mindig edző nélkül van. Alig járta be a világot tegnap a hír, Szafin munkájának irányítását Alekszander Volkov veszi át, az orosz teniszszövetség elnöke, Samil Tarpiscsev bejelentette, nem sikerült megállapodni. "Minden állítás ellenére Marat egyelőre edző nélkül van. Sajnos Volkov személyes problémái miatt nem vállalta a feladatot, így lehet, hogy Cserkaszov lesz a következő jelölt."

Estoril Open (140 ezer dollár)
Nők, Egyes, 2. forduló:
Matevzic - Mandula 6:4, 6:1
Szafina - Oremans 6:1, 7:6
Serna - Cervanova 6:3, 6:2
Bovina - Schwartz 6:4, 4:6, 7:6
Pisnik - Gersi 6:4, 6:2

Páros, 1. forduló:
Bes, Dominguez Lino - Mandula, Schwartz 2:6, 6:4, 7:5

Férfiak, 1. forduló:
Blanco - Martin 6:3, 6:2
Szafin - Ferrer 6:4, 2:6, 6:2

2. forduló:
Mirnyi - Mantilla 6:4, 7:6
Nalbandian - Ferrero 4:6, 6:4, 7:6
Schalken - Hrbaty 7:5, 6:4
Stepanek - Marin 6:1, 7:6
Meligeni - Coria 5:7, 6:3, 4:4-nél Coria sérülés miatt feladta.

Sávolt Attila csütörtökön a spanyol David Sanchez ellen lép pályára a casablancai torna második fordulójában. Mérkőzése a második pálya harmadik összecsapása lesz, így várhatóan kora délután kezdődik.

Grand Prix Hassan II, Casablanca (400 ezer dollár)
1. forduló:
Tabara - F. Gonzalez 7:5, 2:6, 7:5
Lisnard - Santopadre 4:6 6:3, 6:1
Canas - Pless 6:7, 6:3, 6:4
Sa - Di Pasquale 6:3, 6:7, 6:2
El Aarej - Fukarek 7:6, 6:2

Újra itthon teniszezik a legjobb négy magyar

A négy legjobb magyar teniszezőnő, Mandula Petra, Kuti Kis Rita, Gubacsi Zsófia, Kapros Anikó is indul a legnagyobb hazai versenyen, a 110 ezer dollár összdíjazású Budapest Grand Prix-n, amely szombaton rajtol a selejtezőkkel a Római Teniszakadémián.

Ugyan a 110 ezer dolláros összdíjazás a legalacsonyabb a világ legjobb teniszezőnőinek hivatalos körversenyén, a Sanex WTA Tour sorozatán belül, Márky Jenő versenyigazgató mégsem elégedetlen. Bár ezúttal nem sikerült névadó főszponzort találnia, így a fővárosi önkormányzat és maga a Római Teniszakadémia a torna főtámogatója, az összpénzdíj növelésével nem biztos, hogy a viadal színvonala is egyenes arányban emelkedne. "Ezekben a hetekben 140 ezer dolláros Grand Prix-ket rendeznek a portugálok Estorilban és Portóban, de közel ugyanaz a mezőny, mint ami nálunk várható. Eredetileg a világranglista 100. helyezettjénél húztuk meg a főtábla határát, vagyis a 100. jutott fel alanyi jogon a 64-es táblára. De ha több pénz állna rendelkezésünkre, akkor sem lenne érdemes egy kategóriával följebb menni, mert akkor nem érné el a verseny az eredeti célját, vagyis nem juthatna magyar játékos elődöntőig, döntőig. Nagy sztár megnyerésére tehát idén sem törekedtünk, azt szeretnénk, ha a mieink jutnának minél tovább, úgy, mint tavaly az elődöntőig menetelő Kapros Anikó" - mondta Márky Jenő.

Egyébként pont egy évvel ezelőtti remeklése miatt nehezedik most a legnagyobb nyomás a mieink közül éppen Kaprosra. A 19 éves szupertehetségnek rengeteg világranglista-pontot kell megvédenie Budapesten, úgy, hogy hosszan húzódó sérülés nehezítette felkészülését. Kapros ennek ellenére optimista: "Nagyon jó érzésekkel készülök a Budapest Grand Prix-re, annak ellenére, hogy az elmúlt negyedév nem sikerült valami jól. Háromhónapnyi versenykörutat tudok magam mögött, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Dubaiban teniszeztem, de közben jött egy csonthártya-gyulladás a sípcsontomban. Az orvosok szerint az, hogy ezután salakon, puhább borításon játszom, sokat segít majd. Az egyetlen magyarországi versenyt egyébként sem hagytam volna ki, elmondhatom, hogy egy évet töltöttem a WTA Tourban, de ez a budapesti volt számomra magasan a legjobb torna."

Kapros Anikó (115. jelenleg a világranglistán) mellett Mandula Petra (51.) is bizakodva várja a rajtot, elvégre, ha a vállsérülést szenvedett spanyol Cristina Torrens-Valero tényleg visszalép, a legjobb magyar lehet a negyedik kiemelt. Gubacsi Zsófia (89.) egészen kiemelkedő formában játszik, Kuti Kis Rita (119.) is kezdi régi önmagát idézni, ő csütörtökön is pályára lép Estorilban. Rita egyébként az elmúlt hat évben mindig indult a Római Teniszakadémián, és kilenc nyert, hat vesztett mérkőzésével a magyar lányok közül neki a legjobb a budapesti mérlege.

A Sanex WTA Tour Budapest Grand Prix küzdelme a szombat, vasárnap 10 órakor kezdődő selejtezőkkel rajtol. Hétfőn és kedden 10 órától indul a főtábla küzdelme, az elődöntőkre és a döntőre szombaton és vasárnap 11 órától kerül sor. Belépőjegyet csak ez utóbbi két versenyfázisra kell váltani, Márky Jenő versenyigazgató bízik a naposabb időben és a teltházas lelátókban.

Pincési László, Németh Andrea

Korábban:

Fórum:

Tenisz