Vágólapra másolva!
Pontosan száztizenegy esztendeje annak, hogy útjára indult a labda Párizsban. A salakpályás teniszsport fellegvárának tartott városban 1891-ben kezdődtek meg az első teniszküzdelmek a férfiak, 1897-ben a hölgyek számára. Az 1925 óta nemzetközivé duzzadt viadal idén sem okozhat csalódást, hiszen néhány sérültet leszámítva a világ élmezőny rajtol a Roland Garroson. És ami még örömtelibb: öt magyar teniszező is a főtáblán szerepel majd.

A Roland Garros története jóval a nemzetközi tenisztorna megszületése előtt kezdődött. Az első győztest H. Briggs jóvoltából 1891-ben avatták, majd újabb öt esztendő elteltével a hölgyek is pályára léphettek - az első győzelem Adine Masson nevéhez fűződött, aki öt esztendőn keresztül uralta a csupa francia indulóból álló versenyt. A század elején olyan legendás teniszezők nyertek, mint André Vacherot, Paul Ayme, Max Decugis (a hőskorban nyolcszor is ő győzött), vagy a hölgyeknél Masson mellett Kate Gillou-Fenwick, Jeanne Matthey vagy Marguerite Broquedis.

A megszigorított intézkedések jóvoltából komoly feltételrendszerhez volt kötve, ki szerepelhet egyáltalán egy teniszklub színeiben. 1912-től a Saint-Cloud parkban már salakpályás világbajnokság elnevezés alatt futott a verseny, s csak 1925-től nyitotta meg kapuit a legjobb külhoni teniszezők előtt. Megszületett ezzel a nemzetközi bajnokság, amelynek még három esztendeig a Stade Francais és a Racing Club de France adott otthont.

A "Francia Muskétások", azaz a Davis-kupa csapat kiválóságai Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet és René Lacoste, az 1927-es, Egyesült Államok feletti sikert követően egyöntetűen kiharcolták, hogy a következő évre új stadion épüljön, amely ettől kezdve visszavonhtatalanul a salakos teniszsport fellegvára lett. A háromhektáros területen fekvő komplexum a híres háborús pilóta, Roland Garros nevét kapta meg. Az első győzelmet Cochet és a Helen Wills jegyezte. A férfiaknál a francia uralmat 1933-ban sikerült megtörnie az ausztrál John H. Crawfordnak, míg a hölgyeknél 1927-ig csak franciák diadalmaskodtak, ekkor a holland Kea Bouman szakította meg a sorozatot.

Az első magyar sikerig 1947-ig kellett várnunk: ekkor Asbóth József győzött. Ez a bravúr azóta sem sikerült senkinek, jóllehet 1966-ban Gulyás István igen közel állt ehhez, de a fináléban kikapott Tony Roche-tól. A következő és egyben utolsó diadalunk Taróczy Balázs nevéhez fűződik: 1981-ben a svájci Heinz Günthardttal párosban győzött. A férfiak közül a legsikeresebb a svéd Björn Borg hat győzelmével. A francia Henry Cochet négyszer, Kuerten, Wilander, Lacoste és Lendl 3-3 alkalommal győzött. Utoljára 1983-ban nyert francia versenyző Párizsban: mégpedig Yannick Noah.

A nőknél a legsikeresebb magyar szereplés 1958-ban történt, ekkor Körmöczy Zsuzsa 6:4,1:6,6:2-re legyőzte a brit Shirley Bloomert, így mindmáig egyetlen női egyes Grand Slam-győztesünk. Egy év múlva Körmöczy ismét finalista lett, de akkor egy másik brit, Christine Truman 6:4, 7:5-re megverte. Utolsó sikerünket 1989-ben jegyezhettük fel, Temesvári Andrea a csehszlovák Martina Navratilova oldalán diadalmaskodott párosban.

Az idei nem hivatalos salakpályás vb legnagyobb esélyesének a csípőműtétből felépült, és az utóbb időben remekül játszó brazil Gustavo Kuerten tartják, de a mezőnyben rajta kívül még négy korábbi Roland Garros-győztes található a mezőnyben: Andre Agassi, Michael Chang, Jevgenyj Kafelnyikov és Carlos Moya személyében. A nőknél rövidebb az esélyesek listája. A mezőnyből kiemelkedik az amerikai Venus és Serena Williams, valamint a címvédő Jennifer Capriati. Mellettük még a hetek óta remeklő belga Justine Henin számíthat jó eredményre, de honfitársa, a tavalyi döntős Kim Clijsters sem esélytelen. A legnagyobb hiányzó az 1997-es és 1999-es döntős Martina Hingis, aki bokasérülés miatt már hetek óta távol marad a tornáktól. A svájcin kívül az idén még egyetlen versenyen sem induló amerikai Lindsay Davenport is kihagyja a párizsi Grand Slam-viadalt.

A magyarok közül a selejtezőn szerencsésen túljutott Kapros Anikó és Kuti Kis Rita mellett alanyi jogon Gubacsi Zsófia, Mandula Petra és Sávolt Attila szerepel a 128-as főtáblán. Mandula tavaly egészen a negyeddöntőig menetelt, a héten legyőzte Strasbourgban az orosz szépséget, Anna Kurnyikovát, szóval számára - majdnem - minden lehetséges.

A magyarok párosítása,
férfi egyes: Sávolt Attila - Rochus (belga);
női egyes: Mandula Petra - Rittner (német), Gubacsi Zsófia - Reeves (amerikai), Kuti Kis Rita - Mikaelian (svájci), Kapros Anikó - Henin (belga, 5.).

A tavalyi győztesek:
nők: Jennifer Capriati (amerikai)
férfiak: Gustavo Kuerten (brazil)
férfiak, páros: Leander Paes, Mahesh Bhupathi (indiaiak)
nők, páros: Virginia Ruano Pascual, Paola Suarez (spanyol, argentin)
vegyespáros: Virginia Ruano Pascual, Tomas Carbonell (spanyolok)
fiúk, egyes: Carlos Cuadrado (spanyol)
lányok, egyes: Kala Kanepi (észt)
fiúk, páros: Alejandro Falla, Carlos Salamanca (kolumbiaiak)
lányok, páros: Petra Cetkovska, Renata Voracova (csehek)
teniszlegendák, 35 év felett: Henri Leconte, John McEnroe (francia, amerikai)
45 év felett: Peter McNamara, Ilie Nastase (ausztrál, román)

Az elmúlt tíz év győztesei:
1992: Jim Courier, Monica Seles
1993: Sergi Bruguera, Steffi Graf
1994: Sergi Bruguera, Arantxa Sanchez
1995: Thomas Muster, Steffi Graf
1996: Jevgenyij Kafelnyikov, Steffi Graf
1997: Gustavo Kuerten, Iva Majoli
1998: Carlos Moya, Arantxa Sanchez-Vicario
1999: Andre Agassi, Steffi Graf
2000: Gustavo Kuerten, Mary Pierce
2001: Gustavo Kuerten, Jennifer Capriati

Pincési László

Ajánlat:

Korábban:

Kapros és Kuti Kis főtáblás Párizsban

Fórum:

Roland Garros