Vágólapra másolva!
Az alapján, hogy Szentgyörgyi Katalin múlt vasárnap Hengelóban több mint tizenhat másodpercet javított a női 5000 méteres síkfutás magyar csúcsán, két dologra lehet gondolni: vagy nagyon gyenge volt a korábbi rekord, vagy egészen kiváló formában van az NYVSC 23 éves atlétanője. Nos, az igazság sokkal közelebb van a második eshetőséghez.

Ezt azzal is alátámaszthatjuk, hogy a tavalyi edmontoni világbajnokságon az orosz Jegorova gyengébb idővel győzött, mint a 15:02.00 perces új magyar rekord. Mindez persze az 5000 méteres távon csalóka összevetés, de kétségkívül jól hangzik. Mint ahogy az is, hogy Szentgyörgyi pillanatnyilag a harmadik helyen áll az idei világranglistán.

- A hengelói verseny jegyzőkönyve alapján csak annyit tudunk, hogy igen erős mezőnyben egy török futónő mögött második lett. Már az is érdekes, hogy török versenyző nyert, ami atlétikában nem nagyon jellemző, de kivételesen a második helyezett még érdekesebb - fordultunk Szentgyörgyi Katalinhoz.
- A győztes tényleg török állampolgárságú, de etióp származású, így aztán nem kell nagyon meglepődni azon, hogy ő nyert. Egyenletes, jó iramban futottunk úgy, hogy 2000 méterig volt felvezetés. S még egy érdekesség, a "nyúl" Rakonczai Bea volt, hozzám hasonlóan ő is a versenyt szervező Jos Hermens menedzser csapatába tartozik. Az utolsó 600 méteren a török-etióp lány robbantott, s ekkor az ő iramát már nem tudtam átvenni. Ám egyáltalán nem vagyok elkeseredve, mert ez volt az idei első versenyem, s azt hiszem, kezdésnek nem rossz ez az országos csúcs.

- Számított arra, hogy már most ilyen sokat javíthat a régi csúcson?
- Igen, éreztem, hogy jó formában vagyok, tizenöt perc, plusz-mínusz egy-két másodperc közötti időre voltam "belőve".

- Még kétszer kell ennyit javítania az egyéni csúcsán, mint Hengelóban tette, s megvan a világrekord is.
- Ezt azért nem ígérem meg, de azt igen, hogy a magyar csúcsot hamarosan tovább javítom. Úgy tervezem, hogy már a Golden League-sorozat első versenyén, Oslóban. De immár az is biztos, hogy a müncheni Eb előtt rajthoz állok Párizsban, Rómában és Monacóban is. Az pedig, hogy az Európa-bajnokság után milyen versenyeken indulok, nagyban függ attól is, hogyan szerepelek az Eb-n.

- Az elmúlt öt esztendőben öt Eb-aranyat nyert, minden évben egyet. Idén viszont kinőtte az U23-as korosztályt, elmúlt 23 éves, s ahhoz, hogy folytassa a szériát, a felnőtt Eb-t kellene megnyernie.
- Az biztos, hogy igyekszem a lehető legtöbbet megtenni a jó szereplés érdekében. Mindent annak rendelek alá, hogy az Eb-n legyek a legjobb formámban. Ám hogy ez mire lesz elég, nem merem megjósolni. Tavaly három orosz lány, Jegorova, Tomasova és Zadorozsnaja végigverte a világot, de Münchenben ott lesz Szabó Gabi, Dominguez, valószínűleg O'Sullivan és talán Radcliffe is. De remélem, a közelükben ott leszek én is.

Fórum:

Atlétika