Vágólapra másolva!
Maximálisan kihasználták az összes kínálkozó lehetőséget a magyarok, és már hat számban döntőbe kerültek a sevillai kajak-kenu világbajnokság 1000 méteres számaiban: a kajakosok közül Kovács Katalin, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó, a férfi és a női négyes, illetve a kenus Kolonics György, s a kvartett biztos szereplője lesz a holnap délelőtti fináléknak.

A Paksy Tímea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Viski Erzsébet kvartett futamgyőzelme a kínaiak és a románok előtt azt jelentette, hogy már készülhetnek a szombat délelőtti fináléra, átpihenhetik a pénteki középdöntőt. Ugyanez a programja Kolonics Györgynek is, aki ugyanúgy, mint a nagy favorit orosz Makszim Opaljev és a kanadai Stephen Giles, első lett előfutamában, ezzel egyenes ágon bekerült a döntőbe.

"Jó, hogy túl vagyok rajta, nem volt könnyű, mert nagyon lötyögött a víz" - mondta Kolonics. "Nem hiányzik a pénteki középdöntő, úgyis lesz részem benne 500-on."

A kajak egyesek ott folytatták, ahol a többiek abbahagyták: Kovács Katalin és Borhi Zsombor futamelsősége között azonban annyi különbség volt, hogy előbbi máris belapátolta magát a szombati döntőbe, utóbbira viszont vár még egy középdöntő, tekintettel a rendkívül népes, negyvennyolc fős mezőnyre.

"Nem érzek semmi különöset, olyan volt, mint minden más verseny" - értékelte különleges helyzetét Borhi, aki nyolc év után ült világbajnokságon újra egyes hajóban. "Amikor 1994-ben Mexikóvárosban 500-on aranyérmes lettem, az némi meglepetést jelentett, mert már akkor is az 1000 számított inkább az erősebb számomnak."

A Szabó Szilvia, Bóta Kinga és a Vereckei Ákos, Veréb Krisztián kajakos duó is nyerte futamát, a hölgyek a célba érkezés pillanatában azonnal a döntőben érezhették magukat. Az első felvonás befejezése a négyeseknek is maradéktalanul sikerült: a Novák, Kozmann, Belicza, Iván kenus, illetve a Kammerer, Storcz, Kökény, Horváth kajakos egység bejutott a fináléba, előbbiek harmadikként, utóbbiak imponáló módon, elsőként.