Vágólapra másolva!
Női párosban is véget ért Mandula Petra számára az idei US Open, miután az osztrák Patricia Wartuschsal alkotott párosuk vereséget szenvedett a verhetőnek tűnt Grant, Spears dél-afrikai, amerikai duótól. Kellemes meglepetésként viszont vegyes párosban a második fordulóba jutott, az izraeli Hadaddal a hetedik helyen kiemelt Husarova, Rikl szlovák, cseh párost verték. Apróbb meglepetés, hogy a viadal 2000-es nyertese, az orosz Marat Szafin (2. a világranglistán) alulmaradt a háromszoros Roland Garros-győztes, brazil Gustavo Kuerten (46.) ellenében.

Mandula Petrát az egyéni verseny második fordulójában Lindsay Davenport ugyan legyőzte, elkeseredésre mégsem volt szemernyi oka sem: a világranglista 10. helyezettjétől úgy ki lehet kapni, ahogy ő tette, meg aztán párosban hűséges partnerével, az osztrák Patricia Wartuschsal akadt még egy kis tennivalója. Annak tudatában léphettek pályára, hogy amennyiben legyűrik az előzetesen nem kifejezetten acélosnak tűnt Grant, Spears duót, az első helyen kiemelt Raymond, Stubbs amerikai párossal meccselhetnek.

Eleinte ment is minden, mint a karikacsapás, 6:2-re nyerték az első játszmát. Ez azonban nem hatott demoralizálóan ellenfelükre, éppen ellenkezőleg: a második szettet pontosan ilyen arányban takarították be, így következhetett a döntő játszma. Petráék, sajnos, nem tudták már összeszedni magukat, ez a szett is elúszott. A vége 6:3 lett, így Granték mérkőzhetnek meg Raymonddal és Stubbsszal.

Mandula - szokásától eltérően - elindult a játékosok körében nem túl nagyra tartott vegyes párosban is, az izraeli Amir Hadaddal társult. Vele kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy férfi párosban ismét a pakisztáni Kuresivel állt össze (Wimbledonban volt már erre példa), ami a két ország finoman szólva is háborgó politikai viszonyát figyelembe véve nem kis dolog.

Ellenfelük a hetedik helyen kiemelt Husarova, Rikl szlovák, cseh együttes volt, de ez az a műfaj, ahol tulajdonképpen nincsen papírforma, bármely páros legyőzheti akár az első kiemeltet is. Petráék végül 58 perc alatt, 6:4, 7:5-re nyerték az ütközetet.


Forrás: EPA


Kuertennek nem okozott gondot Szafin leverése
Fotó: EPA


Olyannyira nem, hogy tulajdonképpen végül simán nyert, adogatását például egyszer sem veszítette el, brékpontból is csak kettőt kellett hárítania. Szafin nem igazán találta a ritmust, mégis összehasonlíthatatlanul jobban játszott, mint az első kanyarban, a brazil csúcstenisze ellen azonban így sem tehetett semmit. Kuerten 45 nyerő ütést vágott be Szafin 35 egységével szemben, ki nem kényszerített hibát pedig csak 24-et vétett.

"Azt hiszem, ez az idei évem legboldogabb napja" - vigyorgott Kuerten. "Veszítenivaló nélkül kezdtem bele a játékba, aztán éreztem, hogy egyre jobban belelendülök. Önbizalomnövelő ez a diadal, elégedett vagyok mindennel, de legfőbbképpen magammal" - tette még hozzá.

Becker a Hírességek Csarnokába kerülhet/sport/egyeni/tenisz/20020829becker.htmlSrichaphan remek főpróbája a US Openre/sport/egyeni/tenisz/20020826srichaphan.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Indulhat haza a francia Sebastian Grosjean (10.) is, akit honfitársa, Arnaud Clement (43.) vert egy maratoni ötszettesben. Kettejük mérkőzésén nincsen egyértelmű esélyes, ismerik egymást, mint a tenyerüket. Mondhatjuk mindezt annak ellenére is, hogy ATP-tornán csupán hatodszor randevúztak, Clement immáron 4-2-re vezet egymás elleni mérlegüket tekintve. Pedig Grosjean nem fukarkodott a nyerő ütésekkel, 63-at bombázott riválisa térfelére, a fontos pontoknál azonban nem ő koncentrált jobban, így elkezdheti böngészni a repülőgép-menetrendet.

A US Open négyszeres bajnoka, Pete Sampras (17.) újabb remek teljesítményt mutatott be a publikumnak, a szenvedő alany a dán Kristian Pless (85.) volt. A 2000-es wimbledoni győzelme óta egyetlen árva tornácskán sem diadalmaskodó Sampras valósággal verhetetlen az éjszakai mérkőzéseken, ez volt 18. győzelme zsinórban. Vereséget még nem találhatunk neve mellett... A találkozót egyébként 21., 135 mérföldes óránkénti sebességgel megsuhintott ászával fejezte be, első adogatásainak 86%-ából csinált pontot. Plessnek (csakúgy, mint az első körben Portasnak) egyetlen lehetősége volt Sampras adogatásának elcsenésére, a kínálkozó lehetőséggel azonban nem tudott élni. Az amerikai Greg Rusedskivel (35.) meccselhet a következő kanyarban, félelmetes, 8-1-es győzelmi mérleggel büszkélkedhet ellene. A brit egyébként hatalmas csatában gyűrte le a US Open egyik titkos esélyesének kikiáltott thaiföldi Paradorn Srichaphant (33.), több mint három és fél órán keresztül nyúzták egymást. Ezalatt három rövidítést is játszottak, 2:1 arányban ezekben is Rusedski diadalmaskodott. "Nevetséges, amit a vonalbírók a lábhibákkal kapcsolatban művelnek, inkább hagyniuk kellene mindenkit játszani, nem pedig csak a folytonos szereplésre gondolniuk" - füstölgött a mérkőzés után. "Pete ellen nincs veszítenivalóm, ő a legnagyobbak egyike, a siker érdekében azonban mindent meg fogok próbálni" - hangolt a harmadik fordulóra.

Sima győzelmen van túl a huszadik születésnapját méltóképpen megünneplő Andy Roddick (11.), Tommy Haas (3.), Alex Corretja (18.) és Tim Henman (5.) is, a legújabban szőke frizurával tündöklő Juan Carlos Ferrero (7.) ellenben ismét elhullajtott egy játszmát.

Dokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.htmlAndy Roddickhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36436

A női mezőnyben különösebb meglepetés nem akadt, csak Serena Williams (1.) keltett ismét feltűnést. No nem játékával, gond nélkül intézte el 49 perc alatt 6:1, 6:1-re a francia Nathalie Dechyt (26.), sokkal inkább öltözékével. Ezúttal kihívó, rószaszín topot öltött magára, ugyanilyen színű fejpánttal és karkötővel, valamint cipővel párosítva. Alul feketében pompázott. Lindsay Davenport (10.) Mandula Petra után jóval simábban verte a selejtezőből érkezett, francia Marion Bartolit (231.), 6:3, 6:1-es ruhát osztott ki neki. "Elég jól játszottam" - értékelt a lehető legtömörebben. Némiképp meglepő a két orosz, Anasztaszia Miskina (16.) és Tatjana Panova (23.) búcsúja, honfitársuk, Jelena Bovina (61.) ellenben a francia Stephanie Foretzen (89.) is túljutott, így készülődhet a negyedik fordulóra.