Vágólapra másolva!
Bár nem tőle, nem ezen a helyszínen és nem szeptember közepén várták, Tim Montgomery a párizsi Charlety stadionban szombaton délután minden előzetes várakozást felrúgott, s az idei atlétikai Grand Prix-döntőben 9,78 másodpercre javította a legklasszikusabb szám, a 100 méteres síkfutás világcsúcsát! Bár csak egyetlen századmásodpercet faragott honfitársa, Maurice Greene korábbi rekordján, mégis mondhatjuk, hogy micsoda különbség!
Forrás: EPA
Montgomery és Jones: egy lábméret, egy sebesség Fotó: EPA

Az idény vége felé közeledve egy nem kimondottan gyors borítású pályán ép ésszel senki sem gondolhatta, hogy megdől Greene 9,79-es rekordja, amit az olimpiai és világbajnok három éve az athéni Olimpiai stadion szuper gyorsnak épített pályáján repesztett. Az örökvilágranglistán amúgy szombatig a második és a harmadik hely is Greene-é volt (9,80-nal és 9,82-vel), majd hármas holtversenyben, 9,84-gyel következett a korábbi világcsúcstartó kanadai Bailey, az ugyancsak kanadai Surin, valamint Montgomery. Hősünk ezt az időt a tavalyi oslói Golden League-versenyen érte el, s ennek is megvan a maga története. Mivel "elkallódott" a cipője, nem a sajátjában futott, hanem abban, amit egyik edzőtársától kért kölcsön. S ez a valaki napjaink leggyorsabb hölgye, Marion Jones volt!

A 27 esztendős, azaz Greene-nél egy évvel fiatalabb Montgomery egyébként váltóban olimpiai és világbajnok, s a tavalyi edmontoni vb-n már majdnem "elkapta" Greene-t. Az akkori "No. One" 9,82-et futott, Montgomery 9,85-tel lett egyéni vb-ezüstérmes. Szó se róla, ez sem rossz idő, de lássuk be, hogy a 9,78-tól mégis fényévnyire van. Az újdonsült világcsúcstartó ráadásul szombatig csupán az említett két alkalommal futott 9,90-en belül. Idei legjobbja 9,91 volt.

Most viszont minden összejött neki. Egyrészt hihetetlenül jól elkapott, 0,104 másodperces reakcióidejű rajt. Ha öt ezredmásodperccel gyorsabb, akkor kiugrás miatt kizárják. Másrészt a megengedett legnagyobb, 2,0 méter/másodperces hátszél. Harmadrészt persze, ami azért a legfontosabb, nagyon gyorsan szedte a lábait. De azt, hogy világcsúcsot ér el, Montgomery bevallotta, maga sem hitte.

"A bemelegítés alatt ilyesmi meg sem fordult a fejemben, csupán győzni szerettem volna, megverni Dwain Chamberst, akit a legnagyobb ellenfelemnek tartottam. Harminc méternél érzékeltem, hogy tisztán vezetek, de ekkor még tudtam erősíteni. Amikor beértem a célba, láttam, hogy az edzőm rohan felém, s közben a levegőbe ugrál, akkor kezdtem sejteni, hogy valami nagyon nagy dolgot vittem véghez. Bár mint mondtam, most nem számítottam a világcsúcsra, már 19 évesen tudtam, hogy egyszer én leszek a világ leggyorsabb embere. Akkor, amikor szinte kezdőként, technikai előképzettség és izomkötegek nélkül 9,96-ot futottam. A világcsúcsoknak egyébként is az a sorsuk, hogy egyszer megdöntsék őket, s mindet meg is fogják. Talán csak egy kivétel van, férfi 200 méteren Michael Johnson 19,32-es eredménye" - nyilatkozta Montgomery.