Vágólapra másolva!
Több nagy meglepetést is hozott a vívók országos bajnoksága. A legnagyobbat kétségkívül a női párbajtőrözők egyéni versenye, amelyet a húszéves Szász Emese nyert meg, a döntőben az ugyancsak húszesztendős Kiskapusi Dórát legyőzve. Az esélyesek közül Hormay Adrien 3., Mincza Ildikó 5. lett.

Bár az olimpiai bajnok Nagy Tímea kisebb sérülés miatt nem indult, s az idén a vb-n és az Eb-n is aranyérmet szerzett csapatunkból Tóth Hajnalka a fájós válla miatt csak nézőként volt jelen a Nemzeti Sportcsarnokban, Király Hajnalka pedig úgy sem, hiszen ő Franciaországban él (s a jövőben francia színekben kíván szerepelni), Mincza Ildikó és Hormay Adrien ott volt a mezőnyben. De egyikük sem jutott be a döntőbe. A két MTK-s vívónő útját egy harmadik állta, a 20 éves Kiskapusi Dóra, aki Minczát a 8 között 15-13-ra, Hormayt az elődöntőben 15-14-re verte. A döntőben viszont 15-8-ra kikapott a nálánál is fél évvel fiatalabb Szász Emesétől, a Honvéd-LNX versenyzőjétől.

Férfi párbajtőrben is akadtak váratlan eredmények. A kétszeres világbajnok csapatunkból Kovács Iván a nyolc közé jutásért 15-12-re kikapott a már csak hobbi szinten vívó, 37 éves Szőke Attilától, Kulcsár Krisztián pedig a legjobb nyolcig sem jutott el. Igaz, őt az idei egyéni Európa-bajnok Boczkó Gábor verte ki - aki eddig nem fért a "nagy csapat" közelébe -, meglepően simán, 15-5-re. Két világbajnok összecsapásán a nyolc között Imre Géza 15-9-re legyőzte Fekete Attilát, s estére összejött az Imre-Boczkó döntő, a Honvéd-LNX házi rangadója. Amit Boczkó nyert meg, 15-14-re.

Kardban a férfiaknál a vb-2. csapatunkból Fodor Kende szállította a szenzációt, azáltal, hogy már a 16 között "elszállt", 15-14-re kikapott Prutkay Zoltántól. Ezt leszámítva tulajdonképpen bejött a papírforma: a döntőben Nemcsik Zsolt (Vasas) 15-10-re verte Lengyel Balázst, az egyik bronzot Ferjancsik Domonkos, a másikat a feltörekvő ifjúság legreményteljesebb képviselőjeként Decsi Tamás kapta. A női fináléban az idei vb-ezüstös csapatunk két kiválósága akasztott pengét, Nagy Orsolya (UTE-Selectrade) 15-5-re verte klubtársát, Sznopek Gabriellát.

Tőrben is a várakozásnak megfelelően alakultak a történések. A férfiaknál Marsi Márk (MTK) lett az aranyérmes, a döntőben 15-13-ra a még junior korú Huszka Zsombort legyőzve, a nőknél pedig a vb-3. Mohamed Aida alaposan kioktatta a mezőnyt. Az MTK vívónője a 32-es táblán sorrendben 15-3-ra, 15-4-re, 15-3-ra, 15-4-re nyert. A döntő viszont már egészen "szorosan" alakult: itt Mohamed 15-10-re verte Jeszenszky Szilviát.

Eredmények

féfiak:
tőr, egyéni: az elődöntőben: Marsi Márk (MTK) - Berjozkin Anton (Törekvés) 15-12, Huszka Zsombor (MTK) - Szabados Gábor (Csepel) 15-14; a döntőben: Marsi - Huszka 15-13. A végeredmény: 1. Marsi, 2. Huszka, 3. Berjozkin és Szabados.

párbajtőr, egyéni: az elődöntőben: Imre Géza (Honvéd) - Szőke Attila (Tata) 15-9, Boczkó Gábor (Honvéd) - Pádár Tamás (Fless) 15-14; a döntőben: Boczkó - Imre 15-14. A végeredmény: 1. Boczkó, 2. Imre, 3. Szőke és Pádár.

kard, egyéni: az elődöntőben: Nemcsik Zsolt (Vasas) - Decsi Tamás (BSE) 15-13, Lengyel Balázs (Vasas) - Ferjancsik Domonkos (Vasas) 15-12; a döntőben: Nemcsik - Lengyel 15-10. A végeredmény: 1. Nemcsik, 2. Lengyel, 3. Decsi és Ferjancsik.

nők:
tőr, egyéni: az elődöntőben: Jeszenszky Szilvia (Honvéd) - Varga Katalin (Honvéd) 15-9, Mohamed Aida (MTK) - Varga Gabriella (Honvéd) 15-4; a döntőben: Mohamed - Jeszenszky 15-10. A végeredmény: 1. Mohamed, 2. Jeszenszky, 3. Varga K. és Varga G.

párbajtőr, egyéni: az elődöntőben: Szász Emese (Honvéd) - Székely Anna (OSC) 15-10, Kiskapusi Dóra (MTK) - Hormay Adrien (MTK) 15-14; a döntőben: Szász - Kiskapusi 15-8. A végeredmény: 1. Szász, 2. Kiskapusi, 3. Székely és Hormay.

kard, egyéni: az elődöntőben: Sznopek Gabriella (UTE) - Vécsei Anna (UTE) 15-12, Nagy Orsolya (UTE) - Varga Dóra (Honvéd) 15-6; a döntőben: Nagy O. - Sznopek 15-5. A végeredmény: 1. Nagy O., 2. Sznopek, 3. Vécsei és Varga.

Fábik Tibor