Vágólapra másolva!
A monacói Amber-verseny negyedik játéknapján Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik óvatos küzdelemben kétszer is megosztozott a ponton. Első számú nagymesterünk megőrizte félpontos előnyét. Anand ünneprontó volt, Ivancsukot születésnapján győzte le 1,5-0,5-re, s befogta Kramnyikot. Gelfand és Morozevics a papírformának megfelelően nyert, nekik is öt pontjuk van. Almási Zoltán remek "vak" partiban győzött Topalov ellen, de a rapid játszmát elvesztette. A szabadnap után csütörtökön Lékó Péter a bolgár Topalovval mérkőzik meg, Almási Zoltán a spanyol Shirovval csatázik.

A 12. Amber-verseny legnagyobb érdeklődéssel várt párharca, Lékó Péter és Vlagyimir Kramnyik küzdelme két döntetlennel 1-1-re végződött. Nagymesterünk játszott a "vak" partiban világossal, Kramnyik ezúttal is a szicíliai védelem Szvesnyikov változatára szavazott, de Péter elkerülte a jól ismert elméleti ösvényeket, nem játszott fővarit. A torna előtt adott interjújában jelezte, hogy egyes változatokat már nem játszik meg, tartogatja a világbajnoki döntőre. A gyors cserék után nagymesterünk kissé kedvezőbben állt, Kramnyik gyalogáldozatot hozott. Lékó nem bajlódott b szabadgyalogjának védelmével, hanem beleegyezett a pontosztozkodásba.

Lékó már a világbajnoki döntőre tartalékol/sport/sakk/20030313leko.html

A rapid partiban Kramnyik kezdeményezett, Lékó védekezésre kényszerült. A zárt állásban igen nehéz volt világosnak előrejutni, az orosz világbajnok sokat gondolkodott, majd bonyolult pozícióban maga kínálta a békekötést. Nagymesterünk megőrizte félpontos vezetését, Kramnyik "társbérlőket" kapott. Vaszilij Ivancsuk ma ünnepelte 34. születésnapját, de Viswanathan Anand alaposan elrontotta az ünnepi hangulatot, 1,5-0,5-re legyőzte. Az ukrán nagymester a moszkvai világbajnokság elődöntőjében nyert Anand ellen, megfosztotta őt világbajnoki címe megvédésének lehetőségétől. Az első játszmában Ivancsuk nagy bajban volt, de ekkor Anand még megkegyelmezett neki. A rapid összecsapás érdekes spanyol küzdelmet hozott, sötét kényelmesen állt, amikor Ivancsuk nem a legjobban játszott. Meglepetésre az ukrán nagymester nem vette észre a döntetlenhez vezető folytatást, tisztet és játszmát vesztett.

Remek támadójátszmát nyert Almási Zoltán. Némi tétovázás után visszautasította Veszelin Topalov békekötési ajánlatát, elkerülte a lépésismétlést. A sötét királyállást szépen megbontotta, a bolgár nagymester nem talált védelmet. Az értékes győzelem után a folytatás kevésbé sikerült, pedig a megnyitást Zoli nagyon jól megjátszotta. Egy könnyelmű gyaloglépéssel meggyengítette a hetedik sort, a világos bástya nagy erőre kapott, a bolgár kiegyenlített. Alekszej Shirov elkerült az utolsó helyről, Jevgenyij Barejev ellen győzött. Az orosz sakkozó rossz felfogásban játszotta az első partit, s világossal ellenállás nélkül vesztett. A spanyol nagymester a második játszmában megismételte a Wijk aan Zee-ben látott összecsapásuk megnyitását, de megelégedett az örökös sakkal.

Kapaszkodik a tavalyi verseny győztese, Alekszander Morozevics, a papírformának megfelelően Ljubomir Ljubojevic felett aratott 2-0-s győzelemmel feljött a holtversenyes második helyre. A holland Loek Van Wely elcsípett egy fél pontot Borisz Gelfandtól. A rapid játszma 106 lépésig tartott, de a holland kiremizte izraeli ellenfelét, ezzel "segített" Lékónak is.

A nagymesterek szerdán szabadnapon pihenhetik ki az első négy forduló izgalmait, fáradalmait. A csütörtöki ötödik fordulóban Lékó Péter a bolgár Topalovval, Almási Zoltán a spanyol Shirovval mérkőzik meg.