Vágólapra másolva!
A spanyol Iban Mayo nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny első, úgynevezett királyetapját, míg az összetettben a négyszeres bajnok amerikai Lance Armstrong vette át a vezetést. Bodrogi László 42:19 perc hátránnyal 134. lett az idei centenáriumi viadal egyik legnehezebb szakaszán, s ezzel összetettben is visszaesett, jelenleg a 106.

Minden érdekelt a Sallanches és a legendás Alpe d'Huez közötti 219 km-es szakaszt várta, ugyanis itt az esélyeseknek színt kellett vallaniuk arról, hogy milyen formában vannak az év legfontosabb eseményén. Annyi kiderült, a címvédő Armstrong idei legnagyobb ellenfelei a szintén amerikai Tyler Hamilton, illetve a spanyol Joseba Beloki lesznek.

Már az Alpe d'Huez-i hegyi befutó előtti emelkedő, a szintén legendás - és kiemelt kategóriás - kaptató, a Col du Galabier alaposan megrostálta a mezőnyt, a favoritok viszont csak egymásra figyeltek. Az élmezőny a US Postal felvezetésével érkezett az utolsó hegy lábához, s Armstrong segítői, az egyként spanyol José Luis Rubiera és Roberto Heras azonnal belekezdtek, szinte senki nem tudta tartani velük a tempót: szép lassan leszakadt a csoporttól az 1997-es győztes német Jan Ullrich, a sárga trikós francia Richard Virenque, majd sorban a többiek is. Csak Mayo, Hamilton és Beloki tudta tartani a lépést a végül "vízhordói" nélkül maradó Armstronggal.

A trónkövetelők összefogtak és folyamatosan támadták a hererákból felépült amerikai klasszist, s Mayónak sikerült is megszöknie. Az Euskatel kerekese szinte eksztázisban tekerte le az utolsó kilométereket, ennek eredményeként végül 1:45 perces előnnyel győzött. Eközben mögötte "megpihentek" a riválisai, így őket többen is utolérték, sőt a kazah Alekszandr Vinokurov meg is előzte az élbolyt.

Armstrong ugyan harmadik helye ellenére átvehette az összetettben élen állónak járó sárga trikót, de ezúttal nem tűnt olyan meggyőzőnek, mint az utóbbi években. Most ugyanis nem volt képes elmenni vetélytársaitól, míg korábban ilyesmire csak elvétve akadt példa.

Az ausztrál Baden Cooke a zöld, Virenque a pöttyös, míg az orosz Gyenyisz Mencsov a fehér trikót őrizte meg.