Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny Viorel Bolagan szenzációs győzelmével fejeződött be. A 31 éves moldáviai nagymester az utolsó fordulóban Vlagyimir Kramnyik ellen sötéttel kiharcolta a döntetlent, és egy ponttal megelőzte a világbajnokot, aki holtversenyben végzett az exvilágbajnok Viswanathan Ananddal. A torna legfiatalabb résztvevője, Tejmur Radzsabov világossal gyorsan remizett Ananddal, és ötvenszázalékos eredménnyel lett a negyedik. Lékó Péter immár nyolcadik döntetlenével nyeretlenül zárta a versenyt.

A szuperversenyek történetében óriási szenzáció Viorel Bologan dortmundi diadala. A moldáviai nagymester szédületes tempóban kezdte a versenyt, az első kört már egypontos előnnyel zárta. A második félidőben már ötvenszázalékos eredmény is elegendő volt az elsőségéhez, veretlenségét Ananddal szemben elvesztette, de négy nyerése önmagáért beszél. Töretlen küzdőszellemmel nehéz állásokban sem vesztette el a fejét. A legnehezebb pillanatokat a torna negyedik fordulójában Lékó Péter ellen élte át, maga is elismerte, hogy nagymesterünk többször is nyerőesélyt hibázott el. Bologan a moszkvai Aeroflot nyílt versenyen elért győzelmével kvalifikálta magát a dortmundi szuperversenyre. A 201 résztvevős viadalon 144 nagymester játszott! Sikere azért is nagyon értékes volt, hiszen gyengébb Élő-pontja a svájci rendszer szabályainak megfelelően őt állandóan felpárosították, ez jól jött neki a holtverseny eldöntésekor.

A moldáv sakkozó 1991-ben szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet. Kiemelkedő sikerként 1997-ben a New Yorki nyílt tornán 9 partiból 8 pontot szerzett, 2000-ben a Najdorf-emlékversenyen Polgár Judittal holtversenyben végzett az élen. Újdelhiben, a kieséses rendszerű világbajnokságon a második körben került össze Ananddal és 1,5-0,5-re vereséget szenvedett. Egy évvel később győzött Pamplonában, a Karpov-versenyen, a világbajnokságon meglepetésre a francia Nataf búcsúztatta. Bologan a dortmundi verseny félidejénél adott interjúban kiemelte, hogy a hat résztvevő közül csak ő került be előcsatározással, s aritka nagy lehetőséget szerette volna minél jobban kiaknázni. Célját megvalósította, jövőre győztesként visszavárják.

A győzelemmel jól kezdő Vlagyimir Kramnyik hihetetlen kilences remiszériát csinált, és a hatszoros dortmundi győztes csak holtversenyben második lett. Túlzottan is óvatosan sakkozott, láthatóan tartalékolt a világbajnoki döntőre. Viswanathan Anand az első félidőben pocsékul játszott, négy forduló után csak egy pontja volt, s az ötödikben aratta első győzelmét. A második félidőben sokat javított, számomra meglepő volt, hogy két gyors döntetlennel fejezte be szereplését. Helytállt a 16 éves Tejmur Radzsabov, ötvenszázalékos eredménye siker. Anand elleni szenzációs győzelmével megmutatta oroszlánkörmeit. Érdekes taktikával játszott, hiszen sötéttel jóval bonyolultabb állásokat vállalt.

Nagyon nehéz Lékó Péter messze várakozáson aluli teljesítményét értékelni. Feleségével, Szofival tudtam beszélni, aki úgy ítélte meg, hogy a világbajnoki döntő körüli huzavona hatott negatívan Péter játékára. Változatlanul nincs hír Kramnyik elleni mérkőzésének helyszínéről is időpontjáról, így nagyon nehéz tervezni, készülni. Lékó nem tudott tökéletesen koncentrálni, a megnyitásokkal nem volt semmi baj, de a tervezési periódusban nagyon gyorsan ment az ideje. Nagyon korán jött a Bologantól elszenvedett balszerencsés vereség, de másnap ragyogóan játszott Kramnyikkal szemben. A görcsös akarás miatt Anand ellen is túlerőltette a partit. A mérleg nagyon szomorú, Péter nyeretlenül zárta a versenyt.

A verseny az Élő-pontszámok tükrében: Bologan + 21 pont, Kramnyik - 7 pont, Anand - 6 pont, Radzsabov + 7 pont, Lékó - 16 pont, Naiditsch + 1 pont.