Vágólapra másolva!
A hét végén négy magyar atléta indulhat a monacói Világdöntőben: a férfiaknál Fazekas Róbert diszkoszvetésben az első, a nőknél Vaszi Tünde távolugrásban az ötödik, Szabó Nikolett gerelyhajításban a hatodik, Varga Judit 1500 méteren a tizenegyedik helyen került be az elitmezőnybe.

A korábbi nevén Grand Prix-döntőnek nevezett fináléban az év során gyűjtött GP-pontszámok alapján versenyszámonként a legjobb nyolc, illetve a futószámoknál 1500-on és az ennél hosszabb távokon tizenkét atléta vehet részt. A kalapácsvetők Világdöntőjét az elmúlt vasárnap Szombathelyen már megtartották (a monacói II. Lajos stadionban ezt a számot nem lehet megrendezni), s mint ismert, a férfiaknál Annus Adrián végzett az első helyen. A Haladás Európa-bajnok, idén vb-ezüstérmes versenyzője a harmadik magyar GP-döntős győzelmet érte el, korábban az ugyancsak kalapácsvető Gécsek Tibor kétszer diadalmaskodott.

A hét végén megvan az esély a negyedik magyar sikerre is, hiszen Fazekas Róbert diszkoszvetésben az első helyen kvalifikálta magát a Világdöntőbe. Az Annushoz hasonlóan tavaly Eb-aranyat, idén vb-ezüstöt szerzett Fazekas (aki szintén a Haladás sportolója) idén tizenkét versenyéből tizenegyet megnyert, sajnos éppen a párizsi vb-döntőben maradt alul a litván Aleknával szemben - most itt a lehetőség a számára a visszavágásra. Kővágó Zoltán nem jutott be a fináléba, hiába lett vasárnap Rietiben negyedik - ahol megint Fazekas nyert -, a GP-rangsort ezzel együtt is csak a tizenharmadik helyen zárta, a tizennegyedik helyen pedig Máté Gábor végezett.

Monacóba Fazekas Róbert mellett még három magyar versenyző mehet: a nőknél Vaszi Tünde távolugrásban az ötödik, Szabó Nikolett gerelyhajításban a hatodik, Varga Judit 1500 méteren a tizenegyedik helyen került be az elit mezőnybe. Ahol mindenki "tiszta lappal" indul az igazán tisztességes pénzdíjakért (is): a helyezettek 30, 20, 12, 7, 5, 4, 3 és 2 ezer dollárt kapnak.

Fábik Tibor