Vágólapra másolva!
A Budapest Sportarénában március 5-7. között sorra kerülő 10. fedett pályás atlétikai vb-re az amerikai Marion Jones és az etióp Haile Gebrselassie után egy harmadik megasztár, a mozambiki Maria Mutola is bejelentkezett.

A vb-re immár 142 ország nevezett, s jelenleg Mauritánia áll a jelentkezési sor végén. Az afrikai ország nem képviselteti magát népes csapattal, csupán egyetlen sprinter révén. Maradva Afrikánál, Mozambikból bejelentkezett egy "nagy név" is: Maria Mutola a női 800 méteres síkfutás olimpiai és világbajnoka, aki az elmúlt évben egyedül nyerte meg a Golden League-sorozat 1 millió dolláros fődíját.

"Szeretném megvédeni a fedett pályás világbajnoki címemet Budapesten. Ha sikerülne, akkor ez lenne hatodik fedett pályás vb-aranyam. Kíváncsian várom a versenyt, mert még sosem voltam Magyarországon, és azt hallottam, hogy Budapest nagyon szép régi, igazi európai város" - nyilatkozta Mutola, aki fedett pályán 1993-ban, 1995-ben, 1997-ben, 2001-ben és 2003-ban világbajnok lett, s csak 1999-ben tréfálták meg, akkor a cseh Formanova mögött ezüstérmet nyert.

Ami a budapesti vb előtt az egyes számok nevezéseit illeti, meglehetősen nagy a szórás: a két véglet a férfi 60 méteres síkfutás és a női súlylökés, jelen helyzet szerint előbbiben hetvennyolcan, utóbbiban húszan szállnának harcba az érmekért. Már minden versenyszámban több induló van, mint az utolsó vb-n volt, az elmúlt évben Birminghamban; de azt sem szabad elhallgatni, hogy a tapasztalatok alapján az előzetesen nevezettek húsz százaléka végül meggondolja magát. A végleges résztvevői listára még több mint egy hónapot várni kell, hiszen a név szerinti nevezések határideje csak február 29.

Fábik Tibor