Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel a Phenjanban szenzációszámba menően kivívott világbajnoki cím után jövő vasárnap újra összeáll asztalitenisz-aranycsapatunk, s nem is akármilyen mérkőzésre: a "Svédületes nagy játék" fedőnevű gálán Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor "értelemszerűen" a svédekkel meccsel a Nemzeti Sportcsarnokban.

"Eddig is sok minden kötött össze minket, és most tovább szeretnénk mélyíteni a két ország között kapcsolatot. 2004-ben számos alkalom nyíli arra, hogy Svédország és Magyarország találkozzon egymással politikai, üzleti, kulturális, regionális és sportrendezvények keretében" - írja a "Svédületes nagy játék" programfüzetében Bengt Lundborg, a Svéd Királyság magyarországi nagykövete.

Ami a gála résztvevőinek eredménylistáját illeti, nos, ez igazán parádés. Mikael Appelgren négyszeres, Stellan Bengtsson háromszoros, Kjell Johansson kétszeres világbajnok. Hármuknak együttesen 26 Eb-aranya van. Appelgren ma is aktívan játszik, ő a címvédő szenior világbajnok, s minden bizonnyal nagyon nagy meccset vív majd a kétszeres világbajnok Klampár Tiborral.

Aki ugyancsak aktív játékos, jelenleg a Békés csapatát erősíti. "Kíváncsi vagyok Bengtssonékra, hiszen tizenöt-húsz éve nem láttam őket. De szerintem nincsenek annyira elhízva, mint mi" - szögezte le Klampár.

A négyszeres világbajnok Jónyer István és a két világbajnoki címmel rendelkező Gergely Gábor nincs edzésben, de Jónyer az esemény szerdai sajtótájékoztatóján megígérte, hogy keményen felkészül a gálára: "Aktív koromban valahogy mindig jól ment a játék, ha előtte nem edzettem, de ezt most nem engedhetem meg magamnak" - mondta nevetve.

Az újságíróként dolgozó Gergely elárulta, hogy ő Bengtssonnal a mai napig tartja a kapcsolatot, egykor a nemzetközi versenyeken rengeteget voltak szobatársak, most pedig kollégák, hiszen a svéd is a médiában tevékenykedik.

A gálán asztalhoz állnak a magyar és a svéd asztalitenisz legújabb tehetségei is, így tőlünk Jakab János, az idei budapesti ifjúsági Európa-bajnokság egyéni győztese. Ám a program során nemcsak "főállású" pingpongosok ragadnak ütőt, hanem a magyar sport több kiválósága, így Janics Natasa, Kovács Katalin, Storcz Botond, Gyurta Dániel, Balogh Gábor, Polgár Judit, Kovács István és Erdei Zsolt is.

A Nemzeti Sportcsarnokban október 17-én 17 órától kezdődő "Svédületes nagy játék" asztalitenisz-gálára a belépőjegyek a felnőttek számára 1800, 14 éven aluliaknak 1000 forintba kerülnek, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Fábik Tibor