Vágólapra másolva!
Azután, hogy csütörtökön Bor Barna (+100 kg) bejutott a legjobb négy közé, pénteken még jobb napot zártak cselgáncsozóink a Papp László Sportarénában zajló junior világbajnokságon. Burján László (60 kg) és Mészáros Anett (70 kg) is bekerült a súlycsoportjában a legjobb négy közé, azaz a hét végi folytatásban három aranyesélyünk van.

Az egy hónappal ezelőtti junior Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett Mészáros Anett a 70 kg-ban mindjárt az első mérkőzésén nagyon erős ellenfelet kapott, a sportág őshazájából, Japánból érkező Watanebét. A súlycsoport két kiválósága a négyperces mérkőzésidő alatt nem is bírt egymással, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben Mészáros egy remek combdobással a hátára vágta a távol-keleti lányt, így ipponnal győzött.

"A japán lány a legjobb ázsiai, azt pedig ugye tudjuk, hogy Anett a legjobb európai, így szép folytatás elé nézünk!" - jósolta dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, s igaza lett. Mert Mészáros tényleg elbánt a soron következő két ellenfelével: a kazah Zsanzunovát és az ukrán Malikovát is ippon értékű leszorítással verte, s kiváló formáját mutatja, hogy Malikova ellen még öt jukót is elért.

"A japán lány ellen nagyon nehéz meccsem volt, de szerencsére sikerült a combdobásom. Ám egyelőre alig hiszem el, ami ma velem történt, mert három ilyen győzelemre nem számítottam" - rebegte az UTE versenyzője, miközben alig győzte fogadni a mobiltelefonjára érkező gratuláló sms-eket. Mészáros Anett vasárnap a francia Llopis ellen mérkőzik a döntőbe jutásért.

A férfiaknál Burján László menetelt be a legjobb négybe, a 60 kg-os súlycsoportban először ipponnal győzte le az új-zélandi Leatet, majd az osztrák Mayr ellen jukóval, az orosz Kudjakovval szemben pedig kokával nyert. A vasárnapi elődöntőjében a cseh Petrikov ellen lép tatamira.

A pénteken érdekelt további négy magyar sajnos helyezetlenül zárt. Horváth Gergely (66 kg) az amerikai O'Neill legyőzése után kikapott az orosz Abajevtől, majd a vigaszágon az egyesült arab emírségekbeli al-Kubajszitól is. Szemán Gergely (73 kg) nyitómeccsén vereséget szenvedett a dél-koreai Kimtől, s később a vigaszágon az orosz Misurától is.

Madarász Tamás (81 kg) tizenkét másodperc alatt legyőzte a moldovai Remarencót, ezután viszont vereséget szenvedett az orosz Kopoljanitól, a vigaszágon pedig a francia Massiminótól. A nőknél Cserháti Eszter (78 kg) egy vereséggel búcsúzott, legyőzője, a kínai Peng nem vitte tovább a vigaszágon.

A világbajnokság szombati programjában Bor Barna a döntőbe jutásért a francia Bonvoisinnel találkozik, Csernoviczki Éva (48 kg), Tóth Lilla (52 kg) és Gubek Zsófia (63 kg) pedig a bronzéremért száll harcba, ezért mindhármuknak két mérkőzést kellene nyernie.

Fábik Tibor