Vágólapra másolva!
Bár gyakorlatilag már mindenki elkönyvelte, hogy a ritmikus gimnasztika (szépség)királynője, a fotómodellként is sikeres orosz Alina Kabajeva befejezi a pályafutását, az olimpiai bajnoknő - a hét végi moszkvai Világkupa-döntőn - bejelentette, hogy szívesen indulna a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon is. Feltéve, ha négy év múlva szerenkénti döntőket is rendeznek az ötkarikás játékokon.

A hét végén Moszkvában a Világkupa-döntő az olimpiai bronzérmes ukrán Anna Besszonova nélkül zajlott, más pedig nem szoríthatta meg az oroszokat, akiknél az athéni olimpia arany- és ezüstérmese, azaz Alina Kabajeva és Irina Csascsina is rajthoz állt. S ők nem is versenyeztek egymás ellen, mindketten csak két-két szert vállaltak, igazságosan elosztották egymás között az aranyérmeket (karikával és szalaggal Kabajeva, labdával és buzogánnyal Csascsina győzött), és ezáltal legalább az ezüstökből más nemzetbelieknek is jutott. A kéziszercsapat versenyben csupán három együttes vett részt, de az oroszoknak hazai pályán természetesen "kötelező" volt az indulás - és a két aranyérem megszerzése is.

A Világkupa-döntő sajtótájékoztatóján, valamint az Izvesztyija munkatársának adott interjújában Alina Kabajeva meglepő bejelentést tett. A sportág utóbbi évtizedének legnagyobb egyénisége elmondta, hogy amennyiben a pekingi olimpián már nem csak összetettben osztanának érmeket az egyéni versenyben, hanem a világ- és Európa-bajnokságokhoz hasonlóan szerenkénti döntőket is rendeznének, akkor esetleg megcélozná a négy év múlva esedékes ötkarikás játékokon való részvételt is. Kabajeva október 11-én Tokióban a klubcsapatok világbajnoksága után rendezett sajtótájékoztatón még azt nyilatkozta, hogy "ez volt az utolsó versenyem", ami azonban máris megdőlt, hiszen a hét végén versenyzett.

"Soha sem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő. Az biztos, hogy most hosszabb pihenőt tartok, de egyáltalán nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy még versenyezzek. Az mindenesetre megmozgatná a fantáziámat, ha Pekingben öt aranyérmet lehetne nyerni" - vallotta be a hét végén a sportág 21 éves királynője, aki az athéni aranyát megelőzően Sydneyben - abszolút favoritként - elgurította a karikáját, s csak bronzérmes lett. Kabajeva a világbajnokságokon nyolc aranyérmet nyert (négyet 2003-ban Budapesten), s az egyik legnépszerűbb orosz sportolónő, aki fotómodellként is felettébb sikeres.

Az elmúlt hetekben főleg zűrös magánélete miatt foglalkozott vele az orosz sajtó, egy 35 éves, házas, bár a feleségétől és gyermekétől különélő rendőrtiszttel való kapcsolata miatt. S amikor a nyomozó egy Mercedes gépkocsival lepte meg Kabajevát, különböző pletykák indultak meg, egyesek nem átallottak még az alvilágot is felemlegetni, mert Oroszországban bizony kevés rendőr engedhet meg magának ilyen gáláns ajándékot.

"A sajtóban rengeteg valótlanság jelent meg, amelyekből a barátomnak kellemetlensége támadt. S bár most már minden rendben van, a magánéletemről ezután már egy szót se szólok" - szögezte le a témához kapcsolódva az Izvesztyija vasárnapi számában Kabajeva.

Világkupa-döntő, eredmények
Egyéni, karika: 1. Kabajeva (orosz) 26,200; 2. Pejcseva (bolgár) 24,900; 3. Kapranova (orosz) 24,650
labda: 1. Csascsina (orosz) 26,400; 2. Juszupova (kazah) 25,650; 3. Zsukova (fehérorosz) 24,400.
buzogány: 1. Csascsina (orosz) 26,300; 2. Juszupova (kazah) 26,000; 3. Kapranova (orosz) 25,850
szalag: 1. Kabajeva 25,600; 2. Pejcseva (bolgár) 25,200; 3. Kapranova (orosz) 25,000

Kéziszercsapat, öt szalaggal: 1. Oroszország 25,100, 2. Lengyelország 21,300, 3. Finnország 17,880
három karikával és két labdával: 1. Oroszország 25,900; 2. Lengyelország 24,100; 3. Finnország 20,400

Fábik Tibor