Vágólapra másolva!
Hétfőn délután a Nemzeti Sportcsarnokban három csapatversennyel befejeződött a vívók idei országos bajnoksága. A zárónapon a három fináléban hat különböző egyesület volt érdekelt, s a Törekvés (férfi tőr), a BHSE (női tőr) és az UTE (női kard) nyert aranyat. Utóbbi két csapat megvédte tavalyi elsőségét.

A döntők közül először a női kardozókéra került sor, amelyben felvonult a két évvel ezelőtti lisszaboni világbajnokságon ezüstérmet nyert csapatunk mind a négy kiválósága: Nagy Orsolya és Sznopek Gabriella az UTE, Csaba Edina és Nagy Annamária pedig a BSE színeiben.

Az újpestiek kezdtek jobban, 30-23-ra elhúztak, s amikor a záró asszóra az egyéniben kétszeres Eb-bronzérmes Nagy O. az idei ob-n győztes Csabával állt fel, megmaradt a tíz tus különbség, ekkor 40-33-ra vezetett az UTE. S végül 45-36-ra nyert is, megvédve tavalyi címét.

Ezután ismételt a BHSE női tőrcsapata is, amely akárcsak a 2003-as fináléban, idén is legyőzte az MTK-t. A honvédos lányoknak azonban most jóval könnyebb dolguk volt, mert az MTK-ban hétfőn már nem vívott az athéni olimpián 4. helyezett, s az elmúlt hét végén hetedik egyéni ob-aranyát begyűjtő Mohamed Aida. Edzője, Solti Antal arról tájékoztatott, hogy tanítványa kisebb lábsérülést szenvedett.

A BHSE-ben viszont ott volt az olimpiai 6. helyezett, egyéni Európa-bajnok Varga Gabriella, a vb-bronzérmes Knapek Edina, valamint a társaihoz hasonlóan csapatban kétszeres Eb-ezüstérmes Varga Katalin. A BHSE már több mint húsz tussal is vezetett, egészen pontosan 29-8-nál, s bár a döntő "második felét" a Kovács Éva, Nattán Sarolta, Czeglédi Edina összetételű kék-fehér trió 20-11-re megnyerte, ennek nem volt jelentősége: a döntőben a BHSE 40-28-ra győzött.

Azt, hogy férfi tőrben semmiképpen sem lesz címvédés, már a döntő előtt tudhattuk, hiszen a bajnok Csata-Csepel és a tavalyi ezüstérmes MTK is elvérzett az előcsatározások során. Az idei bajnokságot, s egyben az országos bajnokság utolsó aranyát a Berjozkin Anton vezette Törekvés nyerte, a döntőben 45-38-ra verve a Vasast.

Eredmények:
női tőr:
az elődöntőben:
MTK - Csata-Csepel 45-38
BHSE-LNX - UTE-Selectrade 45-26

a 3. helyért:
UTE-Selectrade - Csata-Csepel 45-43

a döntőben:
BHSE-LNX - MTK 40-28

a végeredmény:
1. BHSE-LNX (Knapek Edina, Varga Gabriella, Madarász Magdolna, Varga Katalin), 2. MTK, 3. UTE-Selectrade

férfi tőr:
az elődöntőben:
Törekvés - Csata-Csepel 45-43
Vasas-MTK 45-27

a 3. helyért:
MTK - Csata-Csepel 45-36

a döntőben:
Törekvés - Vasas 45-38

a végeredmény:
1. Törekvés (Berjozkin Anton, Kovács Levente, Kenese Attila, Tóth Balázs, Pacséri Péter), 2. Vasas, 3. MTK

női kard:
az elődöntőben:
BSE - Vasas 45-29
UTE-Selectrade - Csata-Csepel 45-38

a 3. helyért:
Csata-Csepel - Vasas 45-39

a döntőben:
UTE-Selectrade - BSE 45-36

a végeredmény:
1. UTE-Selectrade (Nagy Orsolya, Minda Szilvia, Sznopek Gabriella, Szabó Csilla, Wágner Laura), 2. BSE, 3. Csata-Csepel

Fábik Tibor