Vágólapra másolva!
Az ötszörös vb-aranyérmes Michelle Kwan sporttörténelmet írva kilencedik alkalommal nyerte meg az amerikai műkorcsolya bajnokságot. A hét végén Portlandban rendezett versenyen a tizenöt éves Kimmie Meissner is kirukkolt egy különlegességgel: megugrotta a tripla Axelt, azt az egyetlen háromfordulatost, amivel a mai női mezőnyben senki sem próbálkozik.

Napjaink talán legjobb műkorcsolyázónőjének, a 25 éves Michelle Kwannak az olimpiákkal nincs szerencséje (Naganóban ezüst-, Salt Lake Cityben bronzérmes lett), de világbajnokságot már ötször nyert, s immár kilencszeres amerikai bajnok. Amit annak tükrében kell igazán nagyra értékelni, hogy ha nem is Kwan, de az utolsó két olimpiát mégiscsak amerikai versenyző nyerte, Tara Lipinski, illetve Sarah Hughes személyében.

A hét végén Portlandban 13 ezer néző előtt megrendezett amerikai bajnokságon Kwan a kűrje művészi tartalmára négy 6,0-os pontszámot kapott, s a kilencedik bajnoki címével beállította Maribel Vinson még 1937-ben elért rekordját. "Ez egy kozmikus kapcsolat. Maribel Vinson még tanította az edzőmet, Frank Carrolt, akivel tíz éve dolgozom együtt"- nyilatkozta Kwan, aki a jelek szerint a sporttörténelemben is otthon van.

A bajnokság a közelebbi múltba is visszarepítette a nézőket, 1991-be, amikor a botrányairól is elhíresült, s történetesen éppen Portlandban élő Tonya Harding a minneapolisi amerikai bajnokságon igazi szenzációként megugrotta a tripla Axelt. A legnehezebb ugrásfajtából a nők ma is csak kétfordulatost vállalnak be, viszont a még csak 15 éves Kimmie Meissner a hét végén a triplát is tökéletesen végrehajtotta! A bajnokságon ezzel együtt csak harmadik lett, Kwan mellett a vb-ezüstérms, olimpiai negyedik helyezett Sasha Cohen is megelőzte.

Eldőlt, hogy a márciusi moszkvai világbajnokságon az amerikai színeket Kwan, Cohen és a most negyedik helyezett Jennifer Kirk képviseli. Meissner nem indulhat, mert a szabályok szerint a vb-résztvevőknek az előző év július 1-éig be kell tölteniük a 15 évet, s az ifjú csillag tavaly csak október 15-én fújhatta el a gyertyákat a születésnapi tortáján...

Fábik Tibor