Vágólapra másolva!
A sanghaji asztalitenisz-világbajnokságon tapasztalható kínai fölényt mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy a három páros versenyszám tizenkét elődöntőse közül tízet a rendező ország ad. Férfi és női egyéniben még csak a legjobb 16 között tartanak, itt még versenyben van néhány európai versenyző is, köztük nagy örömünkre Tóth Krisztina. S ötszörös Európa-bajnokunk menetelését a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség internetes honlapja a keddi öt fő sztori egyikeként címlapján tálalja.

Tóth Krisztina 22. a világranglistán, s így a 16 közé már erőn felül jutott be az osztrák színekben szereplő, de kínai születésű, s a rangsorban tizenhárom hellyel előtte álló Liu Jia legyőzésével. Tóth az első két játszmát megnyerte, 11-6-ra, majd 13-11-re, a következő kettőt elvesztette 11-9-re és 11-4-re, de a meccs vége megint az övé volt, mert az ötödik szettben 11-5-re, a hatodikban 11-6-ra győzött, s így a találkozón 4:2-re bizonyult jobbnak.

Győzelme azért is különösen értékes, mert februárban a rennes-i Európa TOP 12-viadal döntőjében 4:3-ra kikapott Liu Jiától, aki egy hónappal ezelőtt az aarhusi Eb-n is aranyérmes lett.

"Éppen azért, mert a TOP 12 versenyen és az Eb-n is abszolút csúcsformában játszott, úgy gondoltam, hogy azt a formáját valószínűleg nem tudja megismételni. Így is történt, ugyanakkor el kell ismernem, az is kedvezett a számomra, hogy a mérkőzésünk előtt vegyes párosban már volt egy meccse, s így kicsit biztosan fáradt volt. Ugyanakkor én most sokkal agresszívabban játszottam, mint amikor a TOP 12 verseny döntőjében kikaptam tőle. Többet mozogtam, több tenyerest ütöttem, és a jó kezdés után már elhittem, hogy le is tudom győzni. Volt önbizalmam, és a kritikus helyzetekben sem esetem pánikba. S milyen érdekes, amikor áprilisban Liu megnyerte az Eb-t, utána beszélgettünk, és ő is azt mondta: valójában nem az a döntő, hogy milyen jól játszol, hanem az, elhiszed-e, hogy meg tudod-e nyerni a mérkőzést..." - nyilatkozza Tóth Krisztina, aki a nyolc közé jutásért a világranglistán harmadik helyezett kínai Niu Csian-feng ellen játszik.

Ezt tudva Tóth realista, s mivel szerdán kialakul az elődöntő szereposztása, nem úgy készül, hogy a csütörtök reggelre érvényes repülőjegyét át kell íratnia egy későbbi időpontra. Ám ha mégis erre lenne szükség, az azt jelentené, hogy érmes, s mint mondja, akkor a saját pénzéből is kifizetné az átíratás költségét.

Az olimpiai 4., vb-3. és kétszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina duó, amely az aarhusi Eb-n ezüstérmes lett, most állt össze utoljára, hiszen a kilencszeres Eb-1. Bátorfi 36 évesen elköszönt a válogatottól. A páros búcsúfellépésén a legjobb nyolcig jutott, hivatalosan az 5-8. helyen végzett, ami a kínai hegemónia ismeretében dicséretes szereplés. A három páros versenyszám tizenkét elődöntőse közül ugyanis tízet a rendező ország ad, s Európát már csak a Boll, Suss német férfi duó képviseli.

Egyéniben a legjobb 16 között a férfiaknál hét, a nőknél hat kínai versenyző található. A nőknél Tóth Krisztina kétségkívül az egyik utolsó még álló európai bástya, rajta kívül csak a horvát színekben játszó Boros Tamara, a fehérorosz Viktoria Pavlovics és a holland állampolgárságú Li Jiao képviseli kontinensünket, de utóbbi Kínában látta meg a napvilágot...

A férfiaknál még a fehérorosz Szamszonov, a német Boll, a svéd Karlsson, a dán Maze, a görög Kreanga, a lengyel Blaszczyk, s itt is egy kakukktojás, a "spanyol" He Csi-ven áll harcban, hogy megvédje Európa becsületét. Megakadályozza azt, amire Kína készül, nevezetesen, hogy mind az öt szám aranyérmét otthon tartsa. Az első mindenesetre már megvan neki, hiszen vegyes párosban a legjobb négy között négy kínai duó található.

Fábik Tibor