Vágólapra másolva!
Azt követően, hogy a keddi L'Équipe nyilvánosságra hozott egy sztorit Lance Armstrong, a hétszeres Tour de France-győztes amerikai kerékpáros 1999-es (állítólagos) doppingügyével kapcsolatban, kezdeti megrökönyödésből ocsúdva ellentámadásba ment át az austini (Texas) sportember, aki hetedik bajnoki címe megszerzése után, idén júliusban befejezte sportpályafutását. A The Statesman című austini napilapban megjelent cikkben "felháborítónak" nevezi, hogy - többek között - Jean-Marie Leblanc, a Tour igazgatója is úgy nyilatkozott, mintha meg lenne győződve Armstrong bűnösségéről.

"Nem is tudom, hol kezdjem. Hosszú évek óta tartó kutya-macska barátság volt köztem és a franciák között, úgy általánosságban. Tegnap 30 perces telefonbeszélgetést folytattam Leblanc úrral, és az az igazság, hogy személyesen nekem egy szót sem szólt arról, amit megjelent velem kapcsolatban, állítólag az ő szájából" - mondta Armstrong az újságnak.

A tények a következők: a L'Équipe keddi számában négyoldalas összeállítás jelent meg arról, hogy egy Armstrongnak tulajdonított, 1999-ből származó, lefagyasztott mintában EPO (eritropoietin) nyomaira bukkantak, annak a szerére, amely javítja a vér oxigénfelvevő képességét, és amely akkor még kimutathatatlan volt.

Ezzel kapcsolatban Leblanc a következőket nyilatkozta a L'Équipe-nek: "Most első ízben nem csupán szóbeszédről és gyanúsítgatásokról van szó, hanem bebizonyított tudományos tényekről. 1999-ben Armstrong egy tiltott szert használt, mégpedig az EPO-t. A labda most Armstrong térfelén van, választ kell adnia a következő kérdésekre: Miért, hogyan, kinek a segítségével tette mindezt? Magyarázattal tartozik, nemcsak nekünk, a szervezőknek, hanem minden olyan embernek, aki évről évre figyelemmel kíséri a Tour eseményeit. A L'Équipe-ben megjelentek számomra azt bizonyítják, hogy Armstrong az orrunknál fogva vezetett bennünket. Mindnyájunkat."

Armstrong verziója a következő: "Ismétlem, Leblanc úr nem erősítette meg a velem folytatott beszélgetésben, hogy ezeket mondta volna. Mindenesetre felháborító, ha azt állítja, hogy becsaptam, az orruknál fogva vezettem őket. Nekem nem csupán egyetlen B próba áll a rendelkezésemre, hanem visszamenőleg hét év A és B próbái, illetve az ezek negatív mivoltát bizonyító iratok."

Armstrong kétségbe vonta a hét éve lefagyasztott minta hitelességét, azt állítja, nem lehet bizonyítani, az eltelt időben ki férhetett hozzá az anyaghoz. Ezen túlmenően azzal vádolta a Párizs környéki laboratórium vezetőit, hogy nem biztosították az ott őrzött minták anonimitását.

"Csöppet sem meglepő számomra, hogy megvannak ezek a minták. Hiszen az elmúlt hét évben minden létező módszerrel vizsgálták már a vizelet- és vérmintáimat. Azt azonban a leghatározottabban állítom, hogy amikor - hét éve - levették tőlem ezeket a vizsgálati anyagokat, azokban nem volt, nem lehetett EPO" - hangsúlyozza Armstrong.

Az amerikai kerékpáros nekirontott a L'Équipe-nek is: "Nyilvánvaló, hogy hatalmas üzlet az újságnak az egész kitalált sztori megszellőztetése, ettől természetesen megugrik a példányszám. Kár, hogy mindezt az én rovásomra teszik. Meggyőződésem, hogy a mostani cikket hosszú idő alatt készítették elő. Biztos vagyok benne, hogy legszívesebben már a Tour alatt előjöttek volna vele, csakhogy akkor még nem volt készen a történetük. Azt hiszem, ez a lényeg: el kell adni az újságot... És velem el is tudják adni!"

A L'Équipe, melynek tulajdonosi köre és a Tour de France-é között jelentős az átfedés, a múltban is többször megkérdőjelezte Armstrong "tisztaságát". A keddi szám címlapján hatalmas betűkkel ez volt olvasható: "Az Armstrong-hazugság".

Amikor a cikk megjelent, Armstrong éppen Washingtonban volt, egy korábban lekötött, szponzorokkal folyó tárgyaláson. A kerékpáros azt állítja, a támogatók bizalma töretlen, és jogi lépéseket fog tenni azok ellen, akik kiszivárogtatták a - szerinte - álhírt.

"Lesz per, de az legalább másfélmillió dollárba fog kerülni, és egy évbe az életemből. Ez az időt és ezt a pénzt sokkal hasznosabb dolgokra is tudnám fordítani, csakhogy nincs más választásom, meg kell védenem a becsületem" - mondta Armstrong.