Vágólapra másolva!
Az úszók szövetségi kapitánya reméli, mindenki realizálja majd az elmúlt hetekben mutatott formáját ezen a hétvégén, annál is inkább, mert a szoros nevezési határidő miatt az ob az első és az utolsó lehetőség arra, hogy a versenyzők kvalifikálják magukat az Európa-bajnokságra.

Kiss László annak kapcsán nyilatkozta ezt, hogy szombaton és vasárnap rendezik Hódmezővásárhelyen a rövidpályás országos bajnokságot, amely egyszersmind válogatóverseny a decemberi Európa-bajnokságra. A kapitány szerint 14-16 magyar úszó szerepelhet majd Triesztben, legalábbis az edzőtáborozások során nyújtott teljesítmények alapján ez valószínűsíthető. Kiss úgy véli, az ob is és az Eb is a jövő évi, budapesti Európa-bajnokságra történő csapatépítés jegyében zajlik, azaz Triesztben "az idősebb klasszisok mellett azokat a fiatalokat szeretnénk harcba küldeni, akik júliusban remekeltek az ifi Eb-n, és akik a jövő évi Eb-csapat derékhadát alkotják majd".

A hétvégi ob-ről - ha minden jól megy - nem lesz hiányzó, még Kerékjártó Tamás is hazatér Amerikából, hogy megméresse magát. A világbajnok Cseh László szintén rajtkőre áll, bár ő elsősorban a gyorsúszó számokra koncentrál, mert edzőjével egyetértésben ebben az úszásnemben szeretne igazán javulni, a még jobb vegyesúszó-eredmények elérésének érdekében. Kiss László örömmel újságolta, hogy az év első felében visszaesett olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel ismét kezd régi önmagára hasonlítani, igaz, számára még mindig nem lehet tét a trieszti szereplés. Ahogy a szakvezető fogalmazott: "ez az utolsó büntetőversenye Danikának, jövőre végre eléri a tizenhét éves korhatárt, azaz indulhat az összes európai viadalon".

A hétvégi ob sűrített program szerint zajlik, két nap alatt bonyolítják le a négynapos Eb-műsort: a hódmezővásárhelyi uszodában valamennyi számot megrendezik a 100 vegyes és a 4x50-es váltók kivételével, a döntők szombat 17, vasárnap 16 órakor kezdődnek.