Vágólapra másolva!
Nagyszerű győzelemmel rajtolt Lékó Péter a linaresi szuperversenyen, nagymesterünk sötéttel remekül előkészített változatban kényszerítette feladásra a spanyol Francisco Vallejo Ponst. A mexikói Moreliában máris megszületett az első szenzáció, Peter Szvidler a bolgár világbajnok Veszelin Topalov ellen nyert. A spanyol megnyitás berlini változatában az orosz nagymester gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott. Topalov világelsőként másodszor kapott ki. A Világkupa-győztes Lavon Aronyian nagy küzdelemben nyert az azeri Tejmur Radzsabovval szemben. Kölcsönös pontatlankodások, elpuskázott esélyek után osztozott meg a ponton a francia Etienne Bacrot és az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A második játéknapon Lékó világossal Radzsabovval mérkőzik meg.

Óriási önbizalmat adhat Lékó Péternek, hogy győzelemmel kezdte meg a linaresi szuperverseny első félidejét a mexikói Moreliában. A tavalyi tornán nagymesterünk veretlen maradt, de nyeretlen is, és az esztendő első szuperversenyén, a Wijk aan Zee-i Corus-tornán is oly sokat kellett várni az első nyerésére. A spanyol Francisco Vallejo Pons a Nimzoindiai védelem legdivatosabb 4.Vc2-es változatában a ritkább 5.e4 mellett döntött, és éles megnyitáselméleti párbaj bontakozott ki. Péter 14...f5! lépése váratlanul érte a spanyol nagymestert, mert sokat tűnődött. Rá kellett döbbennie, hogy középen rekedt királyára sok veszély leselkedik. Lékó határozott húzásokkal fokozta előnyét, minőséget nyert, előnyét biztos kézzel vezette győzelemre.

Nem kellett sokat várni a 20-as kategóriájú torna első szenzációjára, a tavalyi viadal holtversenyes győztese, a bolgár világbajnok Veszelin Topalov vereséget szenvedett az orosz Peter Szvidlertől. Világelsőként ez Topalov második vesztése, Wijk aan Zee-ben az angol Michael Adams győzte őt le. Szvidler tökéletesen felkészült a spanyol megnyitás berlini változatából, s ledöntötte a "berlini falat". A San Luis-i vb-n Topalov az első félidőben a szicíliai védelem Najdorf-változatában diadalmaskodott orosz ellenfelével szemben, ezúttal óvatosabb volt. Szvidler gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott, a sötét tisztek nehezen találták a helyüket. Világos nagy térelőnyével, aktív bástyáival egyre nagyobb előnyt ért el, s Topalov türelmetlen volt a passzív védekezés közepette, megkönnyítette Szvidler nyerését.

Levon Aronyian újoncként jól mutatkozott be. A Világkupa-győztes örmény nagymester zavaros partiban múlta felül az azeri Tejmur Radzsabovot. Kölcsönös tévelygések, hibák után született meg a forduló egyetlen döntetlen a francia Etienne Bacrot és az ukrán Vaszilij Ivancsuk küzdelmében.

Az első forduló eredményei:
Vallejo Pons (spanyol, 2650) - Lékó Péter (magyar, 2740) 0 - 1 (Nimzoindiai védelem, 40)
Szvidler (orosz, 2765) - Topalov (bolgár, 2801) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 67)
Bacrot (francia, 2717) - Ivancsuk (ukrán, 2727) döntetlen (Vezérindiai védelem, 66)
Aronyian (örmény, 2752) - Radzsabov (azeri, 2700) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 79)

A verseny táblázata

1.

Vallejo Pons

2650

0

2.

Szvidler

2765

1

3.

Bacrot

Forrás: [origo]

2717

=

4.

Aronyian

2752

1

5.

Radzsabov

2700

0

6.

Ivancsuk

2729

=

7.

Topalov

2801

0

8.

Lékó Péter

2740

1



A 2. forduló párosítása:
Lékó - Radzsabov
Ivancsuk - Aronyian
Topalov - Bacrot
Vallejo Pons - Szvidler