Vágólapra másolva!
A tatai edzőtáborban készül a magyar férfi- és nőibirkózó-válogatott az április 25-30-a között Moszkvában megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Az utazó csapat gerince már hetekkel ezelőtt összeállt, de Komáromi Tibor szövetségi kapitány a végsőkig kivárt a végleges keret megnevezésével.

- A kivárás is a taktika része volt? - kérdezte az [origo] Komáromi Tibort, a kötöttfogás szakág vezetőjét.
- Nem erről volt szó, csak kíváncsi voltam, hogy az esélyesek miként bizonyítanak a nemzetközi versenyeken, a magyar bajnokságon, illetve az edzőtáborban. Azt mondhatom, jelen pillanatban a legerősebb keretünkkel utazunk az orosz fővárosba.

- A névsor alapján kifejezetten erősnek tűnik a válogatott.
- Annak ellenére, hogy a szeptemberi, kínai világbajnokságot tekintjük az év versenyének, nem szerettük volna félvállról venni a kontinensviadalt. A magyar birkózósport alapos fiatalításon megy keresztül, szem előtt tartjuk azt a tényt, hogy a 2008-as pekingi olimpiára szeretnénk olyan válogatottat kialakítani, amelynek versenyzői eséllyel küzdhetnek az érmekért. Ha alaposabban megnézzük a mostani csapatot, akkor szinte minden korosztály képviselteti magát, de az egészen fiatalok is lehetőséget kapnak, hogy bizonyítsák tudásukat.

- Mint például Lőrincz Tamás, aki 18 éves kora ellenére, az idén szép eredményeket produkált?
- Így van, Lőrincz Tamás valóban üdeszínfoltja az utánpótlásnak és hatalmas tettet hajtott azzal végre, hogy a 66 kilogrammos mezőnyben olyan embereket utasított a háta mögé, mint a világbajnoki bronzérmes Füredy Levente, a tavalyi vb ötödik helyezettje Kliment László, Dreschler Attila vagy említhetném Kiss Balázs nevét is. Most megkapta a bizalmat a vezetőségtől, és van ideje még fejlődni. Természetesen nem úgy küldjük a szőnyegre, hogy mindenképpen aranyérmet várunk tőle, de a meglepetésre képesnek tartom.

- A többi súlycsoportban indulóktól mit vár?
- 55 kilogrammban Oláh Tibor indul, aki most Majoros Istvánt pótolja ebben a súlycsoportban, megbízható nagy munkabírású birkózó, ha jó sorsolása lesz, pontszerző helyen végezhet. Majoros az athéni olimpián 55 kilogrammban lett olimpiai bajnok, most a 60-asok között lép szőnyegre, tőle a pontszerzés az elvárás. 74 kilogrammban Horváth András már évek óta válogatott, remélem, most kijön neki a lépés. Bárdosi Sándor a 84 kg-osok között indul, sokat beszélgettünk a higgadtságról, a bírókról, remélem az Eb-n nem lesz probléma, és akkor bármire képes lehet. 96 kilogrammban az a Kiss Balázs indul, aki Virágh Lajost helyettesíti. Idén érett birkózást mutatott, sokat fejlődött. A nehézsúlyban Branda Gyula bizonyíthat, miután Deák Bárdos Mihály fizikai és mentális pihenőn van. A legnehezebb súlycsoport szinte mindig kiszámíthatatlan, ezért nem tudom megmondani, hogy Branda jelenlegi formája mire lehet elegendő.

- Ha érmekben és pontokban gondolkodik, milyen eredménnyel lenne elégedett a kötöttfogású válogatottól?
- Nem szeretnék számszerű jóslásokba bocsátkozni, de egy-két éremmel és egy-két pontszerző hellyel már elégedett lennék. Fontos állomása ez az évnek, meghatározó lesz az is, hogy a külföldi együttesek válogatottjai ugyanúgy építkeznek-e, mint mi. Moszkvában, a helyszínen minden kiderül, de nekünk csak az lehet a célunk, hogy a fiúk mindent kiadva magukból birkózzanak, és akkor az eredmények is jönni fognak.

A magyar csapat, férfiak
kötöttfogás: Oláh Tibor (55 kg), Majoros István (60 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Horváth András (74 kg), Bárdosi Sándor (84 kg), Kiss Balázs (96 kg), Branda Gyula (120 kg)

szabadfogás: Wöller Gergő (60 kg), Wöller Ákos (66 kg), Hatos Gábor (74 kg), Ritter Árpád (84 kg), Kiss Gergő (96 kg), Aubéli Ottó (120 kg)

nők: Szabó Emese (55 kg), Sastin Marianna (59 kg), Szerencse Mónika (63 kg)

Tomka Tivadar