Vágólapra másolva!
A magyar női asztalitenisz-válogatott a papírformának megfelelően vereséget szenvedett az esélyesebb japán együttestől a brémai csapat-világbajnokság 1. osztályának negyeddöntőjében, így a folytatásban az 5-8. hely valamelyikének megszerzéséért küzdhet Ausztriával, amely Hongkongtól kapott ki 3-1-re. Téglás Péter szövetségi kapitány gárdája 3-1-re kapott ki ázsiai riválisától.

A japánok elleni negyeddöntő első találkozóján Póta Georgina nagyon jól játszott a világranglistán 56. Fukuoka ellen. A fiatal magyar versenyzőnek a győzelemre is volt esélye, hiszen három játszma után 2-1-re vezetett. A rutinosabb japán azonban az utolsó két szettben összekapta magát, s nagy csatában kicsikarta a győzelmet.

Tóth Krisztina a második összecsapáson az első szettet 20-18-ra nyerte Fukuhara ellen, s ez a játszma nagyon sokat kivett a Langweid magyar légiósából. A folytatásban hamar elvesztette a második és harmadik szettet, a negyedikben azonban ismét ő játszott jobban. A mindent eldöntő ötödik játszmában a japán némi szerencsével billentette a maga javára a mérkőzést, s ekkor már 2-0-ra vezetett az ázsiai csapat.

Ekkor érkezett a hír, hogy az első mérkőzés utáni ellenőrzésen a japán Fukuoka ütőjén szabálytalan ragasztást fedeztek fel az ITTF illetékes szakemberei. Mire azonban minden tisztázódott, Lovas Petra simán kikapott a harmadik japántól, Kanazavától. Jellemző volt a helyzetre, hogy a mérkőzésvezető sem tudott semmit, s Lovas veresége után azt hitte, hogy vége a találkozónak.

Ekkor azonban a táblán módosították az állást, mivel a szabálytalan ragasztás miatt a japánok első győzelmét annullálták, s így Póta Georgina játék nélkül nyerte meg a Fukuoka ellen egyébként 3-2-re elveszített összecsapását.

A magyar csapat és Póta tehát folytathatta a negyeddöntőt, de ez a közjáték nem zavarta meg az ázsiai együttest. A negyedik összecsapáson, a Póta-Fukuhara mérkőzésen, a világranglistán 17. helyen álló japán három szettben simán nyert, s ezzel Japán csapata 3-1-re legyőzte Magyarországot, s bejutott a legjobb négy közé.

A találkozó után Juhos József, a Magyar Asztalitenisz Szövetség alelnöke, egyben a Brémában szereplő magyar együttes vezetője arra kérte az ITTF szakembereit, vizsgálják meg a többi japán játékos ütőjét is. Mintegy húszperces várakozás után kiderült, hogy szabályosak voltak, így véglegessé vált: Japán folytathatja a világbajnokságot az elődöntőben.

"Nem szerettem volna úgy a legjobb négy közé kerülni, hogy az asztalnál nem mi nyerünk" - nyilatkozta Téglás Péter, a magyar csapat szövetségi kapitánya. "Japán ezen a délutánon jobb volt nálunk, habár kis szerencsével az első két mérkőzésen előnyt is szerezhettünk volna. A hibás ragasztás nem befolyásolta a játékot, de a nemzetközi szövetség ragaszkodott a szabálykönyvben leírtakhoz, s ezért vette el Fukuoka első győzelmét. Most már az a célunk, hogy megcsípjük az ötödik helyet, hiszen ettől a fiatal együttestől óriási dolog lenne egy ilyen előkelő pozíció megkaparintása."

"Nem feltételezem, hogy csaltak volna a japán játékosok, habár ilyen probléma általában csak az ázsiai országokkal fordul elő" - mondta a mérkőzést követően Tóth Krisztina. "Nagyon sokat kivett belőlem a Fukuhara ellen 20-18-ra megnyert első szett, jó lett volna nyerni, de most nem sikerült. A folytatásban minden meccsen asztalhoz állok, hiszen szeretném, ha Magyarország az 5. helyen zárná a vb-t."

női negyeddöntő:
Magyarország - Japán 1-3
Póta Georgina - Haruna Fukuoka 3-0 (játék nélkül)
Tóth Krisztina - Ai Fukuhara 2-3 (18, -7, -3, 8, -6)
Lovas Petra - Saki Kanazawa 0-3 (-2, -2, -4)
Póta - Fukuhara 0-3 (-6, -7, -8)

Magyarország válogatottja az 5-8. helyért Ausztriával találkozik, mivel utóbbi 3-1-re kikapott Hongkongtól a negyeddöntőben.

A férfi csapat a második divízió egyenes kieséses szakaszában 3-1-re nyert Szlovénia csapata ellen, s a folytatásban szombaton Portugália következik.

A szlovénok elleni mérkőzés nem kezdődött jól, hiszen az ellenfél legjobbja, Bojan Tokic 3:1-re verte Fazekas Pétert. A folytatásban azonban minden megváltozott. Pázsy Lasan, míg Zwickl Dániel Horvat ellen nyert 3-2-re, és az első meccsen vesztes Fazekas az utolsó találkozón magabiztosan legyőzte az ellenfél védőjátékosát, Lasant.

Ezzel a győzelemmel a magyar férficsapat továbbra is esélyes az első osztályba kerülésre, ehhez még két összecsapást kell megnyernie Harczi Zsolt gárdájának.

férfi 2. Divízió, nyolcaddöntő:
Magyarország - Szlovénia 3-1
Fazekas Péter - Bojan Tokic 1-3 (-5, -5, 6, -2)
Pázsy Ferenc - Sas Lasan 3-2 (5, -6, -12, 8, 4)
Zwickl Dániel - Mitya Horvat 3-2 (-8, -10, 6, 13, 4)
Fazekas - Lasan 3-0 (6, 6, 9)