Vágólapra másolva!
A margitszigeti úszó Európa-bajnokság rajtja előtt hat nappal, július 20-án adják át hivatalosan is rendeltetésének a Hajós uszoda új, Széchy Tamás nevét viselő sportkomplexumát, a 10 pályás, 50 méteres úszómedencét, illetve a műugrókat és műúszókat szolgáló, 25x25 méteres kismedencét.

A bejelentés a színhelyen tartott, csütörtöki sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen a Nemzeti Sporthivatal (NSH) és a kivitelező KÉSZ Kft. képviselői együttesen voltak jelen.

A megannyi kisebb-nagyobb vihar övezte beruházás ügye a jelek szerint nyugvópontjához érkezett: Ábrahám Attila NSH-elnök július 20-ára ígérte az átadást, és úgy fogalmazott, hogy az eredeti határidőhöz képest semmilyen csúszás nincs, az Eb előtt, júliusban már versenyek is rendezhetők a Széchy uszodában. Hozzátette, az ehhez szükséges engedélyek június 20-ra a rendelkezésre fognak állni, így bő egy hónappal a kezdés előtt a versenyzők birtokba vehetik, kipróbálhatják, tesztelhetik a medencéket, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy valós veszély nincs és nem is volt az úszó Eb megrendezhetőségét illetően.

Szabó Tibor, a KÉSZ Kft. főmérnöke a 2005. augusztus 16-án indult munkálatok szakaszait sorra véve kitért az építkezés nehézségeire, benne az árvíz előidézte vis maior helyzetre, majd a még hátralevő feladatokról beszélt. Legfontosabb bejelentése úgy hangzott, hogy június 7-én megkezdődhet, 20-ára pedig be is fejeződhet a műszaki átadás.

Keszthelyi Péter, a létesítmény főmérnöke is június elejét említette olyan dátumként, amikorra műszakilag elkészül az uszodaegyüttes. Elmondta, hogy 2-3 hét múlva érkeznek a mobil lelátók, június 9-én pedig várhatóan működni fog, ennél fogva már a június 13. és 18. között a régi 50-esben lebonyolítandó vízilabda Világkupán is alkalmazható lesz a vadonatúj eredményjelző-berendezés.

Az új, már vízzel feltöltött 50-es versenymedence amúgy lényegében elkészült, áll a nyugati, Duna felőli oldalon épített lelátó, s a sajtótájékoztató idején is zajlottak a kiegészítő munkák, köztük a rajtkockák telepítése, az öltözők kialakítása és a tereprendezés. A kisebb medence kivitelezése is jól áll, bár a burkolás teljes befejezése és tisztítása még hátra van, miként a műugrótorony lépcsőzetének felszerelése is. Az ígéretek szerint az első tesztversenyt a műúszók tarthatják: ők a tervek szerint június közepén próbálhatják ki az Eb-uszodát.