Vágólapra másolva!
Súlyos hasmenéssel járó megbetegedése miatt nem utazik el az ifi Európa-bajnokságra Gyurta Dániel. A 2004-es athéni olimpián ezüstérmet nyerő mellúszó ebben az évben töltötte be a 17. életévét, azaz most indulhatott volna először a fiatalok kontinensbajnokságán.

"A gyopárosfürdői edzőtáborban még nem volt vele semmi baj, rendesen dolgozott, nagyon sajnálom, hogy nem tarthat velünk" - közölte Güttler Károly, az ifiválogatott szövetségi kapitánya.

Gyurta hétfőn orvosi vizsgálaton esett át, és a válogatott orvosa, Kausz István is amondó volt: ebben az állapotban nincs értelme annak, hogy útra keljen a versenyző, aki csak a 200 méteres mellúszásban indult volna Mallorcán (megelőzendő a nagyobb bajt, Gyurtánál még székletvizsgálatot is elrendelt a doktor).

Szakembereink szerint egyértelmű, Gyurtának jobbat tesz, ha itthon piheni ki a betegségét, és aztán gőzerővel készül a budapesti Európa-bajnokságra, esélyei ugyanis egészen kiválóak: jelenleg ő az európai ranglista-vezető a márciusi országos bajnokságon elért 2:12.38 perces idejével.

Egyébként nem csupán nálunk történnek efféle malőrök: az olaszok világklasszisa, Emiliano Brembilla a hétvégén került kórházba súlyos vesekő-problémákkal, és az Itáliából érkező hírek szerint minimálisra csökkentek az esélyei, hogy - rekordot jelentő módon - egymás után negyedszer is megnyerje a 400 méteres gyorsúszást.