Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig tart az ifjúsági úszók 33. Európa-bajnoksága, amelyet  Palma de Mallorcán rendeznek meg. Gyurta Dániel távolmaradásával csökkentek a magyar remények, Güttler Károly már négy aranyéremmel is elégedett lenne.

Az ötkarikás ezüstérmes, volt világcsúcstartó úszóból lett utánpótlás-kapitány a keddi elutazás előtt nyilatkozta azt, hogy a megbetegedett Gyurta kényszerű kiesése miatt változtatni kell az elvárásokon, hiszen az athéni olimpia ezüstérmese komoly győzelmi esélyekkel indulhatott volna Spanyolországban.

"Dani hiányában akkor lennék elégedett, ha négy aranyat szereznének a többiek, s további jó néhány dobogós helyezésünk is lenne" - mondta Güttler.

A mérce érthetően magas, hiszen az utánpótlás kontinentális szintű megméretésein az első, 1967-es linköpingi Eb óta a magyarok rendre kiemelkedő eredményeket érnek el, eddigi nem kevesebb mint 99 aranyat gyűjtöttek a 90 ezüst és a 60 bronz mellé. Palma de Mallorcán megszülethet tehát a 100. arany és a 250. érem.

A legutóbbi, 2005-ös budapesti Eb-n igazán kitettek magukért a piros-fehér-zöld színek tinédzser képviselői, hiszen minden idők legjobb szereplésével 8 elsőséget tartottak idehaza a 12 második és az 5 harmadik helyezés mellett. A 25 medálos csúcs "halmozói" közül az e heti Eb-n több, az ifi korosztályból - a 15-16 éves lányok és a 17-18 éves fiúk közül - kiöregedettek már nem indulhatnak, ott lesz viszont a csapatban a tavaly mindkét vegyesúszó számot megnyerő Verrasztó Dávid, a 200 m mellen - Gyurta sikertávján - aranyérmes Rácz Ákos, a 200 m pillangón első, a 400 és 1500 m gyorson pedig második Kis Gergő, s a vegyesváltó bronza mellett 50 és 100 m háton két egyéni ezüstérmet kiérdemlő Szabó János.

A lányoknál a kortárs dobogósok közül csupán egy, Kalicz Helga maradt meg csapattagnak, ő a Margitszigeten 100 m háton végzett másodikként.

Az Eb-válogatott:
lányok:
Bor Katalin, Dara Eszter, Kalicz Helga, Kovács Emese (mind Jövő SC-II. kerület), Pincés Dorottya (Hajdúszoboszlói Árpád SE)
fiúk: Kis Gergő (Rája '94 ÚK), Kovács Norbert, Rácz Ákos, Verrasztó Dávid (mindhárom Kőbánya SC), Nógrádi Ádám (Jövő SC-II. kerület), Szabó János (BHSE)