Vágólapra másolva!
Mindkét csütörtökön érdekelt magyar, Hatos Gábor és Ritter Árpád hamar befejezte szereplését a Kantonban zajló birkózó-világbajnokságon.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Kantonból

A szabadfogásúak 84 kg-os súlycsoportjában induló Ritter Árpádot az első forduló harmadik párjaként szólították, ellenfele a török Selhat Balci volt. Az első két percben Balci mögément Ritternek, ezzel 1:0-ra nyert, akárcsak a második menetben. Mivel a török birkózó nem jutott döntőbe, Ritter kiesett.

"Többet szerettem volna birkózni, nemcsak egy mérkőzést" - mondta a mérkőzés után világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok birkózónk. "Nem éreztem magam rossz formában, de a kínai edzőtáborban hiába beszéltünk a külföldiekkel, hogy tartsunk közös edzéseket és birkózzunk sokat, elzárkóztak ettől. Tudom, hogy új a súlycsoportom, elemeznem kell az összes ellenfelemet, erősdnöm kell hozzájuk, mert hiába bírom kondicíóval a meneteket, ha lényegesen nehezebb vetélytársakkal birkózóm a versenyen. A 74 kilogrammban még nagy embernek számítottam, a 84-esek között azonban már nem így van. Ez az év a kísérletezésé, az a lényeg, hogy jövőre az olimpiára kvalifikáló vb-n tudjak majd olyat nyújtani, amivel kijutok az ötkarikás játékokra.

- Lehet annyit erősödni egy év alatt, hogy megállja a helyét az új súlycsoportjában?
- Hogyne. Sok munka vár rám, ám remélem ennek hamar megmutatkoznak az eredményei.

A 74 kilogrammban Hatos Gábor a vietnámi Le Duy Hoi ellen kezdett. Az első menetben kitolta ellenfelét, aztán parádésan ment lábra és tussal verte ázsiai ellenfelét.

A második fordulóban a fehérorosz Gajdarov következett, akinek mind világbajnokságról, mind pedig az Európa-bajnokságról akadt már érme. Az első etapban Gajdarov lábrament és mögékerült Hatosnak, majd meg is pörgette. Aztán a magyar is szerzett egy pontot (3:1). A második menetben a versenyzők lemásolták teljesítményüket a fehérorosznál, tehát lábramenés, mögékerülés és pörgetés, míg Hatos is mögément ellenfelének, most 3:1-et mutatott a tábla. Gajdarov később kikapott, ez Hatos búcsúját jelentette.

- Nagyon csalódott? - kérdeztük Hatost, aki a délutáni program alatt búslakodva ült a lelátón.
- Természetesen.

- Most látom, hogy bevérzett a szeme, ezt a fehérorosz versenyző okozta önnek?
- Szándékosan belenyúlt a szemembe a második menetben, de nem emiatt kaptam ki tőle.

- Akkor miért?
- Mert jelen pillanatban még jobb birkózó, mint én.

- Lesz olyan pillanat mikor ön lesz az esélyesebb?
- Minden erőmmel azon vagyok. Sok-sok birkózás és számtalan újabb és újabb stílusú edzőtárs kell hozzá, hogy fejlődni tudjak.

- Ezek a feltételek a szabadfogású, de megkockáztatom, a kötöttfogású birkózóknak sem adottak otthon...
- Ez így van, ezért járunk külföldi edzőtáborokba, ahol lehet fejlődni.

Gulyás István szövetségi kapitány így értékelte a csütörtöki napot: "Jobbaktól kaptak ki a fiúk, ez az igazság. Hatos Gabinak még túl nagy falat a fehérorosz Gajdarov, Ritter Árpinál, pedig tudtuk, hogy nüanszok döntenek majd. Most nem ő nyert. Amiért bosszús vagyok az Wöller Gergő birkózása, mert ezen a szinten, nem lehet így kikapni. Érmet vett ki a csapat és saját zsebéből.

- Mennyire dorgálta meg őt?
- Miután egy szobában lakunk, ezért egész éjjel erről beszéltünk, alaposan megbüntette saját magát, ám a végső értékélest a fiúkkal a világbajnokság végeztével tesszük majd meg.

- Mi várható a 96 kilogrammos Kiss Gergelytől és a 120 kilogrammos Aubéli Ottótól?
- Első ránézésre Ottónak van könnyebb dolga, először egy japán birkózóval kezd, aztán megint verhető birkózó következik, azonban a négy közé jutásért az olimpiai bajnok Tajmanov vár rá. Az már kemény dió. Kiss Gergely a tavalyi világbajnokság bronzérmesével találkozik az első fordulóban, akivel már birkózott szoros mérkőzést, látva fejlődését elvárom tőle, hogy megverje ellenfelét, aztán a folytatásban kiderül, mire képes.

A nap érdekességeihez tartozik, hogy kiesett a kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világ- és Európa-bajnok Buvajszja Szajtyiev (74 kg), akárcsak az orosz válogatott másik sztárja, a 66 kilós Murtacaljev, aki szintén minden címet megnyert ebben a sportágban. Az orosz edzők szerint, mindez az időátállás miatt van, mert három napja vannak csak Kínában a szabadfogású versenyzőik.