Vágólapra másolva!
A nyolcaddöntőben búcsúzott a további küzdelmektől a titkos esélyesként emlegetett James Blake valamint a 8. helyen kiemelt David Nalbandian a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Az amerikai kiválóságot a bombaerős tenyereséről híres chilei Fernando Gonzalez verte három játszmában, míg az argentin vasember a német Tommy Haastól kapott ki. A harmadik helyen kiemelt Nyikolaj Davigyenko is bejutott a legjobb nyolc közé, miután négy játszmában nyert a 13. helyen rangsorolt cseh Tomas Berdych ellen.

A végső sikerre is esélyes spanyol Rafael Nadal nagy csatában, öt játszmában 3 óra 51 perc alatt nyert a brit Andy Murray ellen. Az első szettben hatalmas küzdelemben a rövidítésben szerzett előnyt Murray, a másodikban Nadal pompás játékkal egyenlített. A harmadik felvonásban a brit 5:4-es vezetése után elnyerte ellenfele adogatójátékát és ismét előnyhöz jutott.

A negyedik játszma kezdetén Murray volt a jobb, Nadal csak nehezen tudta hozni a saját szerváját, míg a brit az alapvonalon és a hálónál is jeleskedett. Aztán egyre jobban elfáradt, többet hibázott és az "ibériai izomember" könyörtelenül értékesítette helyzeteit.

A mindent eldöntő ötödik szettben már csak vergődött a skót, majd 5:1-nél három meccslabdához jutott a spanyol, amelyek közül az elsőt még hárította Murray, a másodikkal - egy parádés elütéssel - már nem tudott mit kezdeni.

Forrás: EPA

Nadal továbbjutását ünnepli

"Pokoli kemény meccs volt, Andy nagyszerű teniszező, le a kalappal előtte" - mondta Nadal. "Biztos vagyok abban, hogy ott lesz a szezonzáró Mesterek Kupáján. Murray remekül váltogatta a gyors, lassú, alacsony labdákat. Óriásit hajtottunk mindketten és bevallom, élveztem a küzdelmet."

Nadal a legjobb nyolc között a chilei Fernando Gonzalezzel találkozik.

A nőknél csak a svájci Patty Schnyder kiesése jelent némi meglepetést, a favorit Kim Clijsters és a másodvirágzását élő Martina Hingis egyaránt bejutott a negyeddöntőbe. Az első helyen kiemelt, az elmúlt két évben elődöntős Marija Sarapova meggyőző játékkal búcsúztatta honfitársát, Vera Zvonarjevát. A 19 éves klasszis a következő körben ismét egy honfitársával, Anna Csakvetadzéval találkozik.

Hatékonyan mutatkozott be a sólyomszemnek becézett számítógépes ellenőrző rendszer Melbourne-ben. A Grand Slam-torna első hetében a férfiak 79, a nők pedig 44 alkalommal vonták kétségbe a vonalbírók döntését. Előbbieknél az óriás kivetítőkön is látható visszajátszás 39-szer helybenhagyta az ítéletet, 40-szer viszont a reklamálót igazolta. A nőknél 25/19 volt az arány.

Forrás: EPA

González öröme

A legtöbbször a 2005-ös bajnok Marat Szafin kérte ki a lassítást: három meccsén 11-szer tiltakozott, ebből 7-szer alaptalanul. A főszereplők közül többen továbbra is ellenzik a már a US Openen is debütált vívmányt, ide tartozik a világelső Roger Federer is: "Butaság az egész. A mérkőzésvezető így elbújhat a sólyomszem mögé, és a játékosokra háríthatja a döntést, gyakorlatilag folyamatosan kínos helyzetbe hozva őket. De hát a szabály az szabály, néha én is kikérem a visszajátszást."

Eredmények, nyolcaddöntő:
férfiak:
Gonzalez (chilei, 10.) - Blake (amerikai, 5.) 7:5, 6:4, 7:6 (7-4)
Haas (német, 12.) - Nalbandian (argentin, 8.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:3
Davigyenko (orosz, 3.) - Berdych (cseh, 13.) 5:7, 6:4, 6:1 7:6 (7-5)
Nadal (spanyol, 2.) - Murray (brit, 15.) 6:7 (3-7), 6:4, 4:6, 6:3, 6:1

nők:
Sarapova (orosz, 1.) - Zvonarjeva (orosz, 22.) 7:5, 6:2
Clijsters (belga, 4.) - Hantuchova (szlovák, 15.) 6:1, 7:5
Hingis (svájci, 6.) - Li (kínai, 19.) 4:6, 6:3, 6:0
Csakvetadze (orosz, 12.) - Schnyder (svájci, 8.) 6:4, 6:1