Vágólapra másolva!
A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füves pályás tenisz Grand Slam-tornán. A címvédő és sorozatban négy alkalommal diadalmaskodó Roger Federer újabb bravúrra készül, feltett szándéka, hogy beállítja Björn Borg csúcsát. A hölgyeknél többesélyes a történet: a legesélyesebbnek Amélie Mauresmo, Justine Henin, Marija Sarapova, illetve Venus és Serena William számít.

Mindössze egy ember van a tenisztörténelemben, aki képes volt zsinórban ötször is diadalmaskodni az angol nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjébe. A svéd Björn Borg 1976 és 1980 között nem talált legyőzőre, a finálék során kétszer verte Jimmy Connorst, egyszer-egyszer Ilie Nastasét, Roscoe Tannert és John McEnroe-t.

A svéd legenda csúcsa most veszélybe került, ugyanis a legutóbbi négy viadalt Roger Federer nyerte, s hacsak valami fatális probléma nem történik, akkor ismét ő lesz az All England Club bajnoka. (Borg egyébként egy címet már csak megosztva tart: Nadal éppen a Roland Garroson állította be zsinórban megnyert bajnokságainak számát.)

Annak ellenére, hogy Párizsban ismét Rafael Nadal győzött (s elvette a lehetőséget Federertől, hogy harmadikként a világon egy esztendőben minden Grand Slam-tornán diadalmaskodjon) a svájci klasszis úgy véli, a Roland Garros-vereség nem tekinthető rossz előjelnek.

"Már csak múlt idő a salakpályás szezon, így aztán engem sem érdekel, mi történt Párizsban. Alig várom már, hogy fűre léphessek. Tudom, hatalmas lehetőség előtt állok, felfoghatatlan, hogy zsinórban ötödször is megnyerhetem a tornát" - nyilatkozta Federer, aki mellett az amerikai Andy Roddick, az ausztrál Lleyton Hewitt és a szerb Novak Djokovic is eljuthat a csúcsra. Talán kijön végre a lépés a horvát Ivan Ljubicic számára is.

A hazaiak szintén bizakodhatnak: az ifjú Andy Murray - amennyiben nem újul ki a sérülése - is vitézkedhet a honi zöld füvön. A nyolcadik helyen kiemelt helyi közönségkedvenc május közepe óta csuklósérüléssel bajlódik, azóta nem is szerepelt egyetlen tornán sem. "Az elmúlt napokban játszottam néhány szettet és nem éreztem fájdalmat. A csuklóm napról napra jobb, így ha a vasárnapi és hétfői tréning után sem fáj, akkor elindulok a versenyen" - mondta Murray. Ráférne a siker a britekre, hiszen Fred Perry 1936-os diadala óta nyeretlenek a szigetországi teniszezők.

A hölgyeknél többesélyes a "meccs": tavaly Amélie Mauresmo lett a bajnok, ám a francia játékos az idén hullámvölgybe került és kérdéses, hogy Wimbledonban tud-e újítani. Justine Henin bombaformában van, nagyon simán nyert Párizsban, ám a fű nem igazán a belga világa.

A fogadóirodák az orosz Marija Sarapovát tartják a harmadikszámú esélyesnek, a 2004-es győztes az utóbbi időben vállproblémákkal küzdött, de most úgy érzi, kész ismét a százszázalékos játékra.

"A vállammal sok gondom volt, de ez része egy teniszező életének. Szerencsére az utóbbi hetekben sok meccset játszottam, s nem volt ilyesfajta gondom. Boldog vagyok, hogy visszatérhetek Wimbledomba, ahová annyi emlék fűz. Nagyszerű érzés itt lenni, izgatott vagyok, mint mindig" - nyilatkozta a csinos klasszis.

Venus és Serena Williams bármikor megrázhatja magát, ha sikerül kifogni egy sérülésmentes kéthetes periódust, akkor ütőerejük legyőzhetetlenné teszi őket. A két szerb, Jelena Jankovic és Ana Ivanovic a párizsi bravúrok után ismét bizonyíthat.

A magyar színeket a nőknél - a férfi tornán huzamosabb ideje nincs magyar - két játékos képviseli: Czink Melinda alanyi jogon, az egyre jobban formába lendülő Szávay Ágnes pedig a selejtezőből verekedte fel magát az elitmezőnybe.