Vágólapra másolva!
Nemcsik Zsolt olimpián, vb-n és Európa-bajnokságon is volt már ezüstérmes kard egyéniben, s hétfőn a genti vívó Európa-bajnokság nyitónapján világranglista-vezetőként bevallottan az aranyra tör. Kardcsapatunk sajnos rosszul kezdte az olimpiai kvalifikációs sorozatot, de Nemcsik szerint még semmi sincs veszve, és a magyar együttes kijut a pekingi játékokra.

- Milyen formában várja a kontinensbajnokságot?- kérdeztük Nemcsik Zsoltot.
- Májusban kisebb hullámvölgybe kerültem, akkor nem úgy jöttek az eredmények, ahogy szerettem volna. Ám utána hamar magamra találtam, és mondhatom, most már nincs semmi gond. Ezt az is mutatja, hogy vezetem a világranglistát, a legutóbbi Világkupa-versenyemen, Venezuelában pedig bronzérmes lettem. Azóta egyébként még két hét sem telt, így az Eb-re nem nagyon volt lehetőségünk külön rákészülni, de ettől függetlenül bizakodva várom a kontinensbajnokságot.

- Egyéniben mi a célkitűzése?
- Nyerni szeretnék. Korábban olyan sokszor mondtam már a soros világverseny előtt, hogy éremért megyek, és lett is érem, de nem arany. Szóval, most már igazán itt lenne az ideje, hogy a dobogó tetejére álljak.

- A Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Nébald György szövetségi kapitány úgy fogalmazott, hogy a kardvívásunk jelenleg "one man show", mert igazából csak öntől számíthatunk kimagasló eredményre. S ez a csapatversenyt tekintve sem igazán szívderítő... Milyen megélni ezt a szerepet?
- Megterhelő! Persze, számomra nem újdonság, hogy az én vállamon van a legnagyobb a teher. Az elmúlt években is így volt, csak ennyire deklaráltan még nem lett kimondva.

- A csapatversenyben akármelyik együttes az ellenfél, mindig ön vívja az utolsó, többnyire sorsdöntő asszót?
- Igen, mindig én vagyok a "befejező ember".

- Az olimpiai kvalifikációs rangsorban együttesünk két verseny után csak a tizedik helyen áll, pedig ahhoz, hogy a teljes csapattal legyünk ott Pekingben, az első négyben kellene lennünk. Nem aggasztó a helyzet?
- Szerintem egyáltalán nem, éppen azért, mert még csak két versenyen vagyunk túl, a java ezután jön. Például a szentpétervári világbajnokság, amely dupla szorzójú verseny lesz. Tavaly a vb-n negyedikek, az Eb-n ezüstérmesek voltunk, vagyis ott vagyunk a legjobbak között. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nyitva áll a kapu előttünk, csak be kell lépni rajta.

- Most az Eb-n hol kellene végeznünk?
- Mindenképpen az első négy között.

- Mit tippel, a kvalifikációs sorozat végén melyik négy csapat áll majd az első négy helyen?
- Jó kérdés, hadd gondolkozzak kicsit... Nos, szerintem a francia, az orosz, a magyar és az ukrán csapat zár az élen. Azaz mi is kijutunk az olimpiára.