Vágólapra másolva!
A Foroszban zajló Aeroszvit 2007 szuperverseny tizedik fordulójában az ukrán Vaszilij Ivancsuk fontos rangadót nyert meg. A torna doyenje a spanyol Alekszej Shirovot sötéttel győzte le, a világos hadállást szétromboló tisztáldozat mintajátszmává avatja a derbit. A honfitárs, a legnagyobb rivális, a 21 évvel fiatalabb Szergej Karjakin spanyol megnyitású partija remi lett, Ivancsuk félpontos előnnyel várhatja a sorsdöntő utolsó játéknapot. Kétfrontos ukrán-orosz párharc lesz, Ivancsuk-Szvidler és Jakovenko-Karjakin szereposztásban.

Remekelt a 18-as kategóriájú szuperverseny utolsó előtti fordulójában Vaszilij Ivavancsuk. Nagyszerű sikerei mellett pályafutása során többször is hibázott sorsdöntő pillanatokban. Hazai pályán azonban megbirkózott a nagy rangadó tétjével, és a spanyol Alekszej Shirovot tanulságos módon kényszerítette feladásra. Shirov nyeri akart, kockáztatott, Ivancsuk ezt kihasználta. Tetszetős tisztáldozattal döntötte romba spanyol ellenfelének reményeit, és félpontos előnnyel várhatja az utolsó partit, Peter Szvidler elleni összecsapását.

Megtört a jég. Az orosz nagymester megszerezte első győzelmét. Honfitársára, a tavalyi szuperbajnokság holtversenyes elsőjére, Dmitrij Jakovenkora mért csapást. Szvidler alapos késéssel megmutatta igazi játékerejét, a torna egyik legjobb partijában nyert. A 17 éves Szergej Karjakin nem bírt az amerikai Alekszender Onicsukkal, a spanyol megnyitású összecsapás korrekt játékkal lett remi. Gyaloghátrányos végjátékokat remizett el a holland Loek van Wely és az ukrán Pavel Eljanov. Egymás ellen küzdöttek a sereghajtók, a román Liviu-Dieter Nisipeanu és az indiai Krishnan Sasikiran.

A 10. forduló eredményei:
Dominguez (kubai, 2678) - Eljanov (ukrán, 2686) döntetlen (Spanyol megnyitás, 61)
Shirov (spanyol, 2693) - Ivancsuk (ukrán, 2729) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 34)
Szvidler (orosz, 2736) - Jakovenko (orosz, 2708) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 47)
Karjakin (ukrán, 2686) - Oniscsuk (amerikai, 2663) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Nisipeanu (román, 2693) - Sasikiran (indiai, 2690) döntetlen (Caro-Kann védelem, 23)
Van Wely (holland, 2674) - Rublevszkij (orosz, 2680) döntetlen (Szláv védelem, 44)

A verseny állása az utolsó forduló előtt:
1.Vaszilij Ivancsuk 7 pont
2. Szergej Karjakin 6,5
3-4. Peter Szvidler és Alekszej Shirov 5,5
5 -7. Alekszander Oniscsuk, Perez Lenier Dominguez és Loek van Wely 5
8. Szergej Rublevszkij 4,5
9-12. Krishnan Sasikiran, Liviu-Dieter Nisipeanu, Dmitrij Jakovenko és Pavel Eljanov 4

Az utolsó forduló párosítása:
Rublevszkij - Dominguez
Eljanov - Shirov
Ivancsuk - Szvidler
Jakovenko - Karjakin
Oniscsuk - Nisipeanu
Sasikiran - Van Wely