Vágólapra másolva!
A birkózó-világbajnokság második napján kötöttfogású versenyzőink újabb olimpiai kvótákért szálltak harcba Bakuban. Bácsi Péternek és Fodor Zoltánnak mindez sikerült is, Kiss Balázs azonban búcsúzni kényszerült a vébétől.

Tomka Tivadar helyszíni jelentése Bakuból

Kora reggel kezdődtek a 74, 84 és 96 kilogrammos kötöttfogású-mérkőzések. A helyiek nagy valószínűség szerint nem szokhattak hozzá a hajnali keléshez, mert a hétfőn látott tömeghez képest nyolc óra körül csak pár százan ültek a lelátón, s a később érkezők bizony le is maradtak a 84 kilós Fodor Zoltán első találkozójáról, amelyen érett birkózással verte litván ellenfelét, Adomaitist.

84 kilós versenyzőnk a második körben egy régi ismerős, a szlovák Bátky Attila ellen meccselt. Az első két percben Bátky rutinja döntött, majd a másodikban parádésan emelt a Ferencváros versenyzője, ezzel olyannyira meglepte riválisát, hogy a harmadik menetben már nem is akciózott.

Fodorra a legjobb 16 között az örmény Forov várt. Az örmény iránti ellenszenv megnyilvánulásaként a hazai közönség üvöltve űzte-hajtotta a magyar birkózót, aki ettől is vezérelve igazi bravúrgyőzelmet aratott.

A legjobb 4 közé jutásért nem kisebb névvel kellett megmérkőznie, mint az Európa- és világbajnok Ara Abrahaimannal. A magyar birkózónak azonban ez még nagy falat volt, s mivel a svéd a következő körben kikapott az orosz Misintől, Fodor nem folytathatta a küzdelmeket a vigaszágon.

De az esélye a kvótára még megmaradt, olyannyira, hogy a keddi nap zárásaként még "szétbirkózásra" szólították a német Jan Fischer ellenében. A harmadik menetben Fodor szenzációsan emelte ki riválisát, aki szorításában moccanni sem tudott, így versenyzőnk tusgyőzelemmel vívta ki pekingi szereplési jogát.

"Jól birkóztam egész nap. Az örmény legyőzésénél nem foglalkoztam a közönséggel, csak a mérkőzésre koncentráltam. A svéd világbajnok Abrahaiman ellen örültem, hogy szereztem egy pontot, de igazán bejuthatott volna a döntőbe. Mindenesetre a kvóta megszerzésének nagyon örülök" - vélte Fodor.

A 74 kilogrammosok között, Bácsi Péternek először a perui Barrera igyekezte útját állni, majd a folytatásban, a türkmén Kadirov ismerhette meg közelebbről a bakui sportcsarnok "tetőszerkezetét", hiszen az FTC kiválósága többször is kiemelte ellenfelét.

Ezen produkciójával még minden idők legeredményesebb birkózójának, Alekszandr Karelinnek elismerését is kivívta, az orosz kiválóság a nézők között foglalt helyet.

A nyolcaddöntőben, a rendkívül technikás, japán Curumaki, akkor tért magához, amikor az első menet végeztével 6:3-at mutatott az eredményjelző Bácsi javára. A második etap a japáné, míg a harmadik ismét a magyaré lett.

Jöhetett a lengyel Kwit az elődöntőbe jutásért. Álomszerű volt a kezdés (emelés, pörgetés és 4:0-ra nyerte az első menetet a Fradi birkózója , de a folytatásban Kwit kerekedett felül. Sajnos a lengyel nem került fináléba, azaz a vigaszág további küzdelmei Bácsi Péter számára is tovaszálltak, ám az olimpiai kvótának így is örülhetett. "Csalódott vagyok, mert a lengyel ellen nagyon nagyot hibáztam. A sorsolást látva, titokban vérmesebb reményeim voltak, a kvóta egy kis gyógyír a sebeimre."

Szép reményeket fűztünk Kiss Balázs világbajnoki szerepléséhez, aki idén az Eb-ről egy bronzéremmel térhetett haza. A BVSC birkózója a 96 kilósok között a német Englichhel nézett farkasszemet, és ha nem is könnyedén, de hozta a mérkőzést. A nyolc közé jutásért az iráni vb-bronzérmes Rezaei következett - nem kis hangorkán közepette. Rengeteg perzsa szurkoló érkezett az azeri fővárosba, tudta ezt jól az iráni fiú, s 2 menetben legyőzte Kisst. Mivel Rezaei nem jutott el a döntőig, a magyar sportoló kiesett.

A nap végén Struhács György szövetségi kapitány így értékelte a látottakat: "Bácsi Péter és Fodor Zoltán jól teljesített, birkózásukkal meg voltam elégedve. Tisztában vagyunk vele, hogy még sokat kell fejlődniük, főleg fizikailag, de mivel mindketten fiatalok, van még lehetőségük. Kiss Balázzsal nem vagyok megelégedve, mert ezzel a sorsolással érmet kellett volna nyernie, ehelyett még kvótához sem jutott."

Szerdán a nehézsúlyú Deák Bárdos Mihály is bemutatkozik, az első körben kirgiz ellenfele lesz, ha továbbjut, ausztrál vagy montenegrói riválist kap. Megkezdik a csatározásokat a szabadfogásúak is: 55 kilogrammban Kovács István, míg a 60 kilósok között Wöller Gergő lép a szőnyegre.

Eredmények, kötöttfogás, 74 kg
világbajnok: Javor Dimitrov Janakijev (Bulgária)
2. Mark Madsen (Dánia)
3. Valdemaras Venckaitis (Litvánia) és Christofhe Guenot (Franciaország)
...7. Bácsi Péter

84 kg
világbajnok: Alekszej Misin (Oroszország)
2. Brad Vering (Egyesült Államok)
3. Saman Tahmasebi (Irán) és Badri Haszaja (Grúzia)
...8. Fodor Zoltán

96 kg
világbajnok: Ramaz Nozadze (Grúzia)
2. Mindaugas Ezerskis (Litvánia)
3. Ghasem Rezaei (Irán) és Marek Svec (Csehország)