Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnökeként szerdán délután nyelt egy nagyot, amikor a rövid pályás Európa-bajnokság nyitó sajtótájékoztatója előtt néhány perccel összetört az egyik televíziós kamera, történetesen az, amelyet a Nap Tv operatőre kezelt volna... Ettől a malőrtől eltekintve a Bartolo Consolo, az Európai Úszó Szövetség (LEN) kijelenthette: Debrecen rajtra kész.

Ahogy illik, Bartolo Consolo már az Eb műsorfüzetébe írt köszöntőjében is megdicsérte a magyar szövetséget, és ezt teljes joggal tette, hiszen Budapest 2005-ben junior Eb-t, tavaly pedig felnőtt nagypályás kontinensbajnokságot rendezett közmegelégedésre.

A LEN elnöke leszögezte, biztos benne, hogy ezúttal is sikeres lesz a rendezés, a nézők pedig remek versenyeket láthatnak. Consolo szerint ugyanis a debreceni rövid pályás Eb nyitja azt a sorozatot, amelynek a végállomása a jövő évi pekingi olimpia.

A sajtótájékoztatón jelen volt napjaink egyik nagy sztárja, Stefan Nystrand, aki jelenleg a földkerekség leggyorsabb úszója. A berlini rövid pályás Világkupán november 17-én előbb 100 méteren 45,83 másodpercre, másnap 50-en 20,93-ra javította minden idők legjobb eredményét, amelyek a fordulók miatt természetesen jobbak az ötven méteres medencékben elért csúcsoknál.

Mindazonáltal a LEN legfrissebb magazinjában a szaklap az olimpiára "csak" két ezüstöt jósol Nystrandnak, és ezzel szembesítették is. A svéd klasszis elmondta, ő két aranyért megy Pekingbe, és egyáltalán nem zavarja, hogy nem őt tartják a legnagyobb esélyesnek. Eddig Nystrand is mindennel elégedett Debrecenben, dicsérte az uszodát és a rajtkövet is, s utóbbin az elrugaszkodásnál valóban sok múlik. Világcsúcsot viszont az Eb-re már nem ígért a svéd.

Kovács Ágnes a számára már csak rossz emléknek számító "doppingmizéria" után felszabadultan foglalt helyet a sajtótájékoztatón, mint a LEN és az UNICEF közös projektjének a szóvivője.

Elmondta, hogy a világon tizenöt másodpercenként hal meg egy gyermek valamilyen víz által terjesztett betegségben, s ennek a visszaszorításában a magyar szövetség is együttműködik az UNICEF-fel. Olimpiai bajnoknőnk a sajtótájékoztató hivatalos részében csak erről a projektről szólt. Azok a külföldi újságírók, akik a tájékoztató után beszélgettek vele, együttérzésükről biztosították a közelmúltbeli kellemetlenségei miatt.

Forrás: [origo]

Kovács Ágnes a doppingmizéria után végre ismét mosolyog

Az Eb-t illetően Kovács Ágnes elmondta, hogy a 200 mell túlságosan hosszú lenne számára, ezért egyéniben csak 50 és 100 méteren indul. "Úgy érzem, hogy száz méteren erősebb vagyok, viszont ötvenen egy jó rajttal bármi előfordulhat. Ám nem számolgatok előre, hogy hol végezhetek majd a mezőnyben" - jegyezte meg később.

Verrasztó Evelyn sem ment bele a tippelésbe, amikor a sajtóközpontban futottunk vele össze. A magyar bajnokság nagy éremhalmozója mindenesetre meglehetősen rosszul álcázta magát újságírónak, mert úszódresszben, törölközőbe burkolva surrant be egy kolléganőhöz.

Csütörtökön 200 vegyesen akár még a dobogóra is odaérhet, mint ahogy a nőknél 100 háton Szepesi Nikolett, 200 pillangón Kovács Emese és talán Boulsevicz Beatrix is ott lehet a legjobbak között.

Forrás: [origo]

Verrasztó Evelyn

A férfiaknál Cseh Lászlónak 200 vegyesen címvédőként és ranglista-vezetőként csak az arany megszerzése lehet a célja, s a válogatottból 400 gyorson Kis Gergőre is érdemes lesz figyelni.