Vágólapra másolva!
Az Európai Úszóliga (LEN) hivatalos lapja, a LEN Magazine ismét megválasztotta az év legjobbjait az öt "vizes" sportágban: az európai szövetségek képviselői és az újságírók úszásban, műugrásban, szinkronúszásban, hosszútávúszásban és vízilabdában szavaztak 2008 legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó versenyzőire.

Az eredményeket a november 27-én megjelent LEN Magazine hozta nyilvánosságra: természetesen nem okozott meglepetést, hogy a voksolók a pekingi olimpiai játékok hőseit találták a legérdemesebbnek a LEN-díjra (LEN Award).

A férfiúszóknál a francia Alain Bernard lett a legjobb: Európa egyetlen férfi olimpiai úszóbajnoka a három ezüstérmet szerző Cseh Lászlót előzte meg - egyébként mindketten kiváló teljesítményt nyújtottak a márciusi, eindhoveni Európa-bajnokságon is. Érdekesség, hogy Cseh a szavazatok egyharmadát kapta.

A hölgyeknél sokkal kiélezettebb volt a verseny, hiszen a gyorsúszó-számokban kiválóan szerepeltek az európaiak az olimpián. Végül, ha kis különbséggel is, de a kétszeres olimpiai bajnok, 400-on és 800-on győztes brit Rebecca Adlington lett a befutó az olaszok világrekordere, a 200 méteren bajnok Federica Pellegrini, illetve a németek szintén két olimpiai aranyérmet szerző sprintere, az 50 és 100 méteren győztes Britta Steffen előtt.

Műugrásban az oroszok vitték a prímet: az olimpián és az Európa-bajnokságon egyaránt elsőrangút produkáló Dmitrij Szautyin és Julia Pahalina győzött, utóbbi 2007 után másodszor veheti át a LEN legjobbjának járó elismerést.

Szinkronúszásban a fél évtizede verhetetlen orosz duó, Anasztaszja Davidova és Anasztaszja Jermakova vitte el a pálmát: ők nem csupán párosban győztek Pekingben, de tagjai voltak az aranyérmes orosz csapatnak is.

Hosszútávúszásban a szám két pekingi bajnokáé a szobor: a halálos betegségéből néhány évvel ezelőtt felgyógyult holland Maarten van der Weijdené, illetve az oroszok évek óta legyőzhetetlen klasszisa, Larisa Ilcsenkóé.

A vízilabdázóknál az egymás után harmadszor olimpiai aranyérmes magyar férficsapatból Biros Pétert választották a legjobbnak, aki Pekingben tagja lett az All Star Team-nek is, a malagai Európa-bajnokságon pedig MVP-nek választották; a nőknél az olimpiai döntőben hét gólt szerző Danielle de Bruijn kapta a legtöbb szavazatot, a második Valkay Ágnes lett.

A LEN Awardot a decemberi 11-14-i rijekai rövidpályás Európa-bajnokságon, a LEN gálavacsoráján adják át a legjobbaknak.