Vágólapra másolva!
A Jangce-parti Nankingban befejeződött a 21-es kategóriájú szuperverseny. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov veretlenül, másfél pontos előnnyel végzett az élen. A világranglistát vezető nagymester 2890-es performance-teljesítményt ért el a viadalon! Az utolsó fordulóban világossal remizett a szlovák Szergej Movszeszjannal. Az örmény Levon Aronjan megosztozott a ponton az orosz Peter Szvidlerrel, és a második helyen végzett. A befejező játéknapon megszerezte első győzelmét az ukrán Vaszilij Ivancsuk, látványos tisztáldozattal indított védhetetlen támadást Bu Xiangzhi királya ellen.  A kínai nagymester harmadikként zárta szereplését, míg Ivancsuk holtversenyben lett utolsó. A torna 30 partijából 12 végződött döntéssel.

Remekül sikerült Veszelin Topalov főpróbája. Februárban az amerikai Gata Kamskyval vív nyolcjátszmás párharcot, amely eldönti, hogy ki lesz az indiai világbajnok Viswanathan Anand kihívója. Négy győzelmet aratott, a hat remijéből csak egyszer kellett nagyot küzdenie a kínai Bu Xiangzhi ellen, hogy elkerülje a vereséget. Jól kidolgozott megnyitási változatok, a megszerzett előny magabiztos érvényesítése jellemezte játékát. Szenzációs a 2890-es performance-teljesítménye, 2810 az aktuális Élő-pontszáma. Tornagyőztesként már nem tudott igazán koncentrálni utolsó partijára, a sorozatos cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

Elégedett lehet eredményével az örmény Levon Aronjan. Kevés ideje volt arra, hogy második olimpiai bajnoki címüket követő ünnepléseket kipihenje, és ismét a sakktáblára koncentráljon. Egy partit vesztett, Topalovtól szenvedett vereséget. Kezdeményezett az orosz Peter Szvidler ellen is, de végül a centrumáttörés csak remire volt elég. Nagy csalódásként élhette meg az ötszörös orosz és négyszeres olimpiai bajnok Szvidler a negyedik helyet. Megviselte az ukrán Vaszilij Ivancsukot a drezdai sakkolimpián elkövetett doppingvétsége miatti vizsgálat. A hírek szerint a januári Wijk aan Zee-i tornán lesz alkalma, hogy tisztázza magát a vádak alól. Elnézések sokaságát követte le, az utolsó partiját azonban remekül játszotta meg, a váratlan tisztáldozata után döntő fölénybe került. A kínai Bu Xiangzhi az első félidő után még jobb helyezésben reménykedett, a második körben gyengélkedett, a harmadik helye azonban siker.

Az utolsó forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2791) - Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732) döntetlen (Szláv védelem, 32)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786) - Bu Xiangzhi (kínai, 2714) 1 - 0 (Bécsi megnyitás, 34)
Levon Aronjan (örmény, 2757) - Peter Szvidler (orosz, 2727) döntetlen (Angol megnyitás, 45)

A verseny végeredménye:
1.Veszelin Topalov (bolgár) 7 pont
2. Levon Aronjan (örmény) 5,5
3. Bu Xiangzhi (kínai) 5
4. Peter Szvidlet (orosz) 4,5
5-6. Vaszilij Ivancsuk (ukrán) és Szergej Movszeszjan (szlovák) 4