Vágólapra másolva!

Tóth legyőzője nyerte az asztalitenisz-Eb-t

A német Wu Jiaduo nyerte a női egyest a stuttgarti asztalitenisz Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

A hazai versenyző, aki a negyeddöntőben Tóth Krisztinát búcsúztatta, a torna meglepetésemberét, a mindössze 18 éves, idén ifjúsági Eb-t nyert és a 64 között Póta Georginát kiütött ukrán Margarita Peszockát győzte le a fináléban simán, négy játszmában.

női egyes, döntő:
Wu Jiaduo (német) - Margarita Peszocka (ukrán) 4-0 (8, 5, 9, 5)

női páros, döntő:
Daniela Dodean, Elizabeta Samara (román) - Wenling Tan, Nikoleta Stefanova (olasz) 4-0 (7, 7, 11, 4)

Michael Maze nyerte a férfi egyest, a dán játékos az elődöntőben a címvédő német Timo Bollt verte, majd a fináléban az osztrák Werner Schlagernél is jobbnak bizonyult.

férfi egyes, döntő:
Michael Maze (dán) - Werner Schlager (osztrák) 4-1 (8, 8, 10, -6, 7)

Minden idők leggyengébb teljesítményét nyújtotta a magyar válogatott a vasárnap zárult Európa-bajnokságon, a küldöttség érem nélkül maradt, ami példátlan a kontinensviadalok 1958 óta íródó történetében.

A nőktől előzetesen dobogós helyet, nem is egyet várt a szakvezetés, de ettől messze elmaradtak, egyedül az elnyűhetetlen Tóth Krisztina hozta a kötelezőt, ő egyesben - sérüléssel bajlódva - a negyeddöntőig jutott. Párosban már nem volt ilyen eredményes, Póta Georginával ugyan tavaly, Szentpéterváron kiharcolt címük megvédésére készültek, végül azonban még a négy közé sem sikerült bekerülniük.

A legjobb nyolc között rendezett találkozón már 3-0-ra vezettek, német riválisuk innen énekelte ki a sajtot a szájukból, s ezzel nemhogy a címvédés lehetősége, de még az érem is elúszott. Póta egyesben is gyengén teljesített: már a második fordulóban, a 64 között kiesett, sovány vigasz lehet számára, hogy az Eb egyik meglepetésembere, az ukrán Margarita Peszocka búcsúztatta. Lovas Petra számára egyesben és párosban is a harmadik kör jelentette a végállomást.

Csapatban történelmi mélypontot produkált a Tóth, Póta, Lovas, Madarász Dóra összetételű együttes, amely két éve még arany-, tavaly pedig ezüstérmes volt. Csupán a 12. helyen végzett, s ezzel alulmúlta az eddigi negatív rekordot, az 1970-es kilencedik pozíciót.

A férfiak - a csapatversennyel - álomszerűen kezdték az Eb-t, de szereplésük hamar rémálomba fordult, mert miután a nyitónapon a belgákat és a cseheket legyőzve már elérhető közelségbe került számukra a hőn áhított és bravúrt jelentő negyeddöntő, a körbeverések miatt végül lemaradtak a legjobb nyolc vetélkedéséről. A folytatásban minden mérkőzésükön kikaptak, így a 16. helyen végeztek, és kiestek az első osztályból - pedig a legfőbb céljuk az volt, hogy jövőre is az elitmezőnyben szerepelhessenek.

Az egyes és páros számokban nem sikerült bravúrt bemutatnia a Jakab János, Zwickl Dániel, Nagy Krisztián és Kosiba Dániel alkotta együttesnek, a legtovább Zwickl jutott, aki egyesben a harmadik fordulóban, tehát a 32 között esett ki.