Vágólapra másolva!

Miller örökké büszke lesz aranyérmére, Hoffmannék csárdással csúsztak vissza

Bode Miller a papírformára rácáfolva megnyerte az alpesi sízők férfi szuperkombinációját, az amerikai tőle rég nem lát látott műlesiklással rukkolt elő. Történelmi aranyat nyert a bobos Andre Lange és párja, a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim jégtáncos duó az original programban egy helyet visszacsúszva a 14. helyről várja a folytatást.

Senki nem vette komolyan Bode Millert, amikor az olimpia előtt azt mondta, minden olyan számban nyerni akar, amelyben elindul. Reálisan erre a lesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban volt esélye, előbbi számban bronz-, utóbbiban ezüstérmes lett, így minden jel arra utalt, hogy Vancouverben is olimpiai aranyérem nélkül marad a négyszeres világbajnok.

A szuperkombinációs lesiklás sem jött össze Millernek, a két korábbi számhoz hasonlóan ismét elrontotta a pálya alsó részét, alaposan elmaradt Aksel-Lund Svindaltól, ez pedig nem sok jót ígért számára a műlesiklás előtt, amelyben 2004-ben nyert utoljára Világkupa-futamot.

Miller mellett Svindal sem igazi műlesikló, a szuperkombináció esélyesei így a lesiklásban hatodik Silvan Zürbriggen, a kilencedik Ivica Kostelic és a tizenkettedik Benjamin Raich voltak. Kostelic mellett szólt, hogy a műlesiklópálya kitűzésénél éppen edzőként dolgozó édesapja volt a soros, végül azonban ez sem volt elég számára a diadalhoz.

Kostelic jól ment, de Miller még jobban, talán fénykorában sem szlalomozott ennyire jól, 29 százados előnyét 33-ra növelte az egyébként a műlesiklás legnagyobb esélyesének számító Kosteliccsel szemben. Miller bevállalós, bátor menetet mutatott be, a mögötte rajtolók közül végül senki nem előzte meg, a lesiklás után első Svindal ki is esett, miután meglovagolt egy kaput. Miller tőle szokatlan ünneplést csapott, de volt miért: olyan számban sikerült megszereznie a hőn áhított aranyat, amelyben nem volt favorit. Óriási bravúrt mutatott be, de abszolút megérdemelten nyert.

"Teljesen szívből síeltem" - nyilatkozta Miller. "Semmit nem tartottam vissza, ami bennem volt, azt kihoztam magamból. Egyszerűen csodálatos, nem tudok mást mondani. Ahogy síeltem, ahogy végigcsináltam ezt az egészet, arra egész további életemben büszke leszek." Négy évvel ezelőtt, Torinóban Miller vezetett a lesiklás után, a szlalomot azonban elrontotta és kiesett.

A német Andre Lange, Kevin Kuske páros tagjai történelmet írtak, ugyanis a sportágban elsőként lettek négyszeres olimpiai bajnokok, miután megnyerték a kettesbobosok küzdelmét. A vezető Lange és társa Salt Lake Cityben négyesek között nyert, míg négy éve Torinóban megvédte címét, továbbá a kettesek között is diadalmaskodott.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattintson a fotóra és további képeket nézhet a téli olimpia tizedik napjáról!

A sílövőknél a férfi 15 km-es tömegrajtos viadalt az orosz Jevgenyij Usztyjugov, míg a nők 12,5 km-es tömegrajtos versenyét a 10 km-es üldözéses versenyben első és a 7,5 km-es sprintben második német Magdalena Neuner nyerte.

Gyorskorcsolyában a nők 1500 méteres számában a négy éve Torinóban 3000 méteren arany-, 1500 méteren bronzérmes holland Ireen Wüst győzött, míg a síakrtobaták olimpiákon most debütált versenyében, a férfi krosszban svájci siker született Michael Schmid révén.

A Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim duó a 23 induló között a 14. helyen áll a jégtáncosok vasárnapi original programját követően. A magyarok a pénteki kötelező program után a 13. helyen álltak, a pontozók az original során csárdásra bemutatott produkciójukat is a 13. legjobbnak látták, ennek ellenére egy helyet visszacsúsztak összesítésben.

Meglepetés történt a hokitornán, a nagy esélyes kanadaiak nem bírták a nyomást és a csoportelsőségért vívott találkozón 5-3-ra kikaptak az Egyesült Államoktól. Ilyesmire utoljára 1960-ban volt példa, az amerikaiak már biztos negyeddöntősök, a hazaiaknak túlórázniuk kell.