Vágólapra másolva!
A norvég Petter Northug nyerte vasárnap a vancouveri téli olimpián a sífutók férfi 50 km-es számát, amelyet hagyományosan az ötkarikás játékok utolsó napján rendeznek.

Az ezúttal klasszikus stílusú viadalon sprintbefutó döntött, így papírforma eredmény született, ugyanis a világbajnoki címvédő Northugot a világ leggyorsabb sífutójának tartják, s ezt a csapatsprintben aratott diadala után ismét igazolta. A 24 éves versenyző két sikere mellett a 4x10 km-es váltóban ezüst-, míg egyéni sprintben bronzérmet nyert Vancouverben. Northug mögött a csapatsprintben második német Axel Teichmann ismét ezüstérmes lett, míg a váltóval első, a 30 km-es üldözéses versenyben harmadik svéd Johan Olsson szerezte meg a bronzérmet.

A viadal előtt szinte bizonyos volt, hogy Northugon kívül csak akkor nyerhet más, ha őt sikerül leszakítani a befutó előtt. Ennek ellenére kissé meglepő módon senki nem próbálkozott meg egyetlen ritmusváltással sem, így 40 km-nél még harmincan tempóztak egy bolyban, de 45 km-nél is 15-en voltak az élmezőnyben - köztük Northug.

Az utolsó 5000 méteren, ha lehet - már rákészülve hajrára - még inkább visszavettek az iramból, így további versenyzők értek fel, s immár 19-en siklottak a hóban szinte egyszerre, a verseny alakulásának köszönhetően pedig toronymagas favorittá előlépő Northug vezette a bolyt, hogy a hajrát majd kedvező pozícióból kezdhesse meg. Az utolsó emelkedően aztán elszabadult a pokol, amikor Teichmann megragadta az utolsó alkalmat, hogy esetleg Northug leszakadjon, viszont a norvég nemcsak éber volt, ereje is maradt, hogy német riválisa nyomában haladjon. A célegyenesbe fordulva Teichmann vezetett, de közvetlenül mögötte fordult a sportág jelenlegi legnagyobb sztárja, aki a végső hajrá során egészen más sebességi fokozatban hajtotta magát a két botjával, így kérdés sem férhetett sikeréhez.

Forrás: MTI

Norvégiának különösen fontos volt ez a diadal, hiszen a sífutósport klasszikus, már az első, 1924-es téli játékokon is szereplő számában a skandináv ország Björn Dählinek, minden idők legeredményesebb téli olimpikonjának 1998-as naganói sikere óta várt az újabb diadalra. Ez volt a norvégok hetedik aranyérme 50 km-en, ezzel utolérték a svédeket az élen.

Sífutás, férfi klasszikus stílusú 50 km, olimpiai bajnok:
Petter Northug (Norvégia) 2:05:35.5 ó
2. Axel Teichmann (Németország) 0.3 mp hátrány
3. Johan Olsson (Svédország) 1.0 mp h.