Vágólapra másolva!
Elégedett az elmúlt évvel Huszár Erika, aki azt mondja, tavaly mindent elért, amiről addig csak álmodozott. A magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázók egyik legsikeresebb versenyzőjének legközelebbi célja az, hogy a váltóval dobogóra állhasson a jövő hétvégi Európa-bajnokságon.

"2010-ben egyéniben és váltóban is pontszerző voltam a téli olimpián, az Eb-n sikerült ismét érmet szereznem 500 méteren, ötödször lettem magyar bajnok, ráadásul 1500 méteren országos csúcsot futottam, pedig nem ez a legerősebb távom" - mondta az MTI-nek a 27 éves sportoló. "Ha ehhez még hozzávesszük, hogy életemben először Világkupán, 500 méteren A-döntőben szerepelhettem, s negyedik lettem, akkor azt mondhatom, minden álmom valóra vált."

Huszár július vége óta a kanadai Québecben él, így nem a válogatottal, hanem egy kisebb helyi klubbal készült a szezonra, mindeközben pedig az edzősködést is kipróbálta. Mint elmondta, a társak kedvesen fogadták, trénerétől, a kétszeres olimpiai ezüstérmes, egyéniben és váltóban is világbajnok Kalyna Robergétől pedig már az eddig eltelt hónapok alatt is nagyon sokat tanult.

"Amikor elkezdtem járni az edzésekre, nagyon megdöbbentett, hogy a technikai felkészülésre jóval kisebb hangsúlyt fektetnek itt, mint Magyarországon" - fogalmazott Huszár. "Éppen ezért a magyar korcsolyázók technikásabbak, a kanadai gyerekek azonban már a kezdetektől sokkal többet versenyeznek, a rutint nagyon korán megszerzik, így mindig rendelkezésre áll tizenöt női és tizenöt férfi versenyző, akik bármilyen eseményen jó esélyekkel állnak rajthoz. A magam részéről örülnék és szeretném, ha a magyarok helyzete ebből a szempontból sokat javulna, a versenyrutint ugyanis semmivel sem lehet pótolni."

A jászberényi születésű gyorskorcsolyázó elmondta, az ünnepeket itthon töltötte a családjával, jelenleg pedig zajlanak a válogató tesztek, amelynek eredményeként kialakul a hollandiai Heerenveenben jövő hétvégén sorra kerülő Európa-bajnokságra utazó keret. "A szövetség teljes csapatot szeretne indítani, vagyis női és férfi váltót egyaránt, de az összetételt még nem lehet pontosan tudni" - számolt be Huszár. "Az biztos, hogy a tavalyi eredmények alapján a nőknél három, a férfiaknál pedig két korcsolyázó állhat rajthoz egyéniben, mindhárom távon, azaz 500, 1000 és 1500 méteren is."

A 2009-ben Eb-győztes magyar váltó tagja kijelentette, a női csapat mindenképpen szeretne dobogóra állni, de azt sem titkolják, hogy az aranyéremért szállnak harcba. "Az előző évekkel ellentétben, az idén sokkal erősebb, nem négy, hanem ötfős váltónk lesz, ez pedig azt jelenti, hogy bárki is legyen az ötödik tag, semmivel sem rosszabb a többieknél" - árulta el Huszár. "Ez egy hatalmas előny az ellenfelekkel szemben, akik közül több ország váltója is gyengült a 2010-eshez képest, nekünk viszont nagy hátrányunk, hogy a Vk-kon nem tudtunk részt venni a váltóval, így kevesebb lehetőségünk volt gyakorolni az Eb előtt."