Vágólapra másolva!
Beérett Fábiánné Rozsnyói Katalin munkájának a gyümölcse, hiszen szombaton aranyérmet nyert a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakpáros a szegedi világbajnokságon. Edzőjük az [origo]-nak elmondta: annak köszönhető a siker, hogy a fiatal páros (Tóth 26, Kulifai 22 éves) maximálisan betartja az utasításait, nem próbálnak a fejére nőni. Fábiánné bízik abban, hogy még több van bennük, és szeretné, ha az MTK-s sportolók anyagilag jobban el lennének ismerve, hiszen van olyan versenyzője, akit a testvére tart el.

Tóth Dávid a vébéarany után az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy edzőjüknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak van a legnagyobb szerepe a győzelemben, hiszen ő hozta ki belőlük ezt a teljesítményt.

"Korábban aluledzettek voltak ezek a srácok, most azt vártam tőlük, hogy tisztességesen helytálljanak, sikerült nekik" - kezdte a sportágban csak Kati néniként ismert sikeredző. "Remélem, hogy ez nem a maximum még tőlük, azt jövőre szeretném kihozni belőlük, ha van még bennük akarat, küzdeni tudás és lemondás. Négy hét pihenőt kapnak most, de utána megy tovább a felkészülés. Én azt sem tartottam jónak, hogy a többi versenyző az Európa-bajnokság után egy hétre elment szabadságra, én két napot adtam a tanítványaimnak, ez a különbség az én edzésmódszerem és mások edzésmódszere között."

Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a szegedi világbajnokság helyszínén az [origo]-nak azt mondta, hogy a fiatal magyar versenyzők mellé olyan edzők kellenek, aki kőkemény fegyelemmel tartják őket edzésben.

"Ez nem kőkeménység, hanem következetesség" - reagált Fábiánné. "Az edzéseken látom, hogy ki az, aki szelektál, és ki az, aki rendesen meghajtja magát, ha pedig valaki szelektál, azt én strigulázom, és az edzés végén behajtom rajta. Én döntöm el, hogy mikor lazít a versenyző, nem ő, többször meg kell halni edzésen, hogy a versenyt kirázzák a kisujjukból. Nem sajnálom őket, egy edző nem sajnálhatja a tanítványait, és azt sem hagyhatja, hogy a fejére nőjenek, mert nem a versenyzőnek kell dirigálnia. Ha a versenyen valaki rosszul megy, akkor az edző a hibás, vagy a szél, vagy a hullámok, de a versenyző soha, tehát nekem az a feladatom, hogy minden körülményre, a hát- vagy oldalszélre is felkészítsem őket."

Fábiánné eddig főleg nőkkel ért el komolyabb sikereket, de a Tóth, Kulifai páros sikere bebizonyította, hogy az egyik legsikeresebb magyar edző módszere a férfiaknál is működik.

"Ezek a versenyzők még mások, ők még nem értek el semmit. Az a versenyző, aki elért már valamit, kinyitja a száját, megjegyzéseket tesz. Ha ezeknek a gyerekeknek azt mondom, hogy maradjanak csöndben, akkor csöndben maradnak. Eddig mindig azt mondtam, hogy a nőkkel jobban lehet együtt dolgozni, de most rá kellett jönnöm, hogy ez nincs feltétlenül így. Persze nem biztos, hogy igazam van, lehet, hogy majd most kinyitják ők is a szájukat, de akkor mehetnek oda, ahova akarnak, nekem ne ossza a versenyző az észt! Csinálja meg azt, amit kérek tőle, azért én vállalom a felelősséget, így a versenyek után bele tudok nézni a tükörbe, nem kell szembe köpnöm magam."

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Kulifai Tamás és Tóth Dávid (még több kép)

A világbajnoki újonc Tóthék a döntő előtt rendkívül magabiztosak voltak, a futam után pedig elképesztően nyugodtan vették tudomásul, hogy megnyerték első világbajnoki címüket, higgadtan értékeltek az őket lerohanó sajtónak, pedig Kulifai Tamás például még soha nem nyilatkozott egyetlen médiának sem. A magabiztosság és a nyugodtság is Fábiánnénak köszönhető.

"Én soha nem izgulok, de sokszor látom, hogy egy-egy edző rágja a körmét a verseny alatt. Ő miért ideges? Jobban akarja a sikert, mint a versenyző? Nem hiszem. Rajtam soha nem látnak olyat a tanítványaim, hogy izgulnék, mert akkor átragadna rájuk is. Kovács Kati például biztos, hogy jobban izgult most, mint Tóth Dávidék."

Az [origo] információi szerint az MTK többhavi fizetéssel tartozik versenyzőinek, így a világbajnok Tóth, Kulifai párosnak is. Fábiánné Rozsnyói Katalin reméli, hogy valami megváltozott a világbajnokságon.

"Az egyiküket a testvére szponzorálja, ő tartja fenn a lakást, a szülei etetik, pedig felnőtt emberekről beszélünk. Úgy érzem, hogy ők nincsenek kellőképpen megfizetve, pedig a felnőtt embereknek nap mint nap kell a pénz. Szeretném, ha az MTK jobban elismerné ezeket a kiváló sportolókat, Tóth Dávidot és Kulifai Tamást, a Szegeden világbajnok Benedek Dalmát, az ezüstérmes Medveczky Erika, Sarudi Alíz párost, vagy a nagyon tehetséges Pauman Dánielt. Ez egy nagyon jó csapat, mindenki örül a másiknak, és ez egy kohéziós erő. Nálunk nincs olyan, hogy ki a legjobb, az eredmények után járó juttatásokat szétosztjuk egymás között, ez is a sikerünk titka."