Vágólapra másolva!
Módos Péter ezüstérmet szerzett szombaton a kötöttfogásúak 55 kg-os kategóriájában, a belgrádi birkózó Európa-bajnokságon.

A 24 éves Módos a fináléban óriási csatát vívott az azeri Roman Amojannal. Az első két menet után döntetlen volt az állás, a harmadik végén pedig hiába védekezte ki Módos térdelőhelyzetből riválisa akcióját, a mérkőzésvezető megintette őt, így az azeri örülhetett.

"Szerintem jogtalan intéssel kapott ki, botrány van a csarnokban" - mondta feldúltan Maróthy István, a magyar szövetség szakmai alelnöke. A tavalyi világbajnokságon ötödik, ezzel olimpiai kvótás Módos a selejtezőben kezdte meg szombat délután a szereplését. Egy szerb, egy bolgár és egy moldovai versenyző legyőzésével jutott el az elődöntőig, melyben az orosz Mingijan Szemjonovot verte hárommenetes csatában.

"Az első menetben eldobták Petit, a másodikban viszont kiemelte riválisát, aki lábat fogott, amiért megintették. A harmadik menet végén kivédekezte az azeri akcióját, ám folyamatos elmozgásért megintették. Volt egy kis elmozgás, de én nem láttam, hogy folyamatos lett volna, szerintem szabályos volt, amit csinált - nyilatkozta Struhács György, a kötöttfogásúak szakágvezetője a tavalyi világbajnokságon olimpiai kvótát szerzett Módosról. - Összességében egész nap jól birkózott, de azért voltak még hibák, amiken javítanunk kell. Mindenképpen biztató volt a teljesítménye, és az olimpiáig még elég időnk van arra, hogy a hiányosságokat bepótoljuk."

Módos korábban kétszer, 2008-ban és 2010-ben Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. A mostani második hely pályafutása eddigi legjobb eredménye. A magyar küldöttség negyedik dobogós helyezését szerezte meg Módos Belgrádban, miután csütörtökön a szabadfogású Ligeti Dániel (120 kg) második, Hatos Gábor (74 kg) pedig harmadik lett, míg kedden a szintén szabadfogású Wöller Gergő (66 kg) bronzérmet nyert.

Deák Bárdos Mihály elvesztette a bronzmeccset, így ötödik lett a kötöttfogásúak 120 kg-os kategóriájában. A 37 éves, ötszörös világbajnoki ezüstérmes, 2001-ben Eb-győztes sportoló az első menetet egy ponttal bukta el az örmény Jurij Patrikejev ellen, a másodikban pedig ellenfele lefojtotta őt, így tusvereséget szenvedett.

Rizmajer György győzelemmel kezdett a 96 kg-osok között, majd a 16 között kikapott, de a vigaszágra került, ahol szintén tudott meccset nyerni, a második körben azonban vereséget szenvedett az ukrán Szerhij Rutenkóvtól.

"Misi a szívét-lelkét kitette megint a szőnyegre. A litván ellen tulajdonképpen pontosan ez döntött a javára. Azt ugyanakkor sajnos látni kell, hogy a török és az örmény is jobb nála. Rizmajer Gyuri négy meccset birkózott, aminek nagyon örülök. Nála elsősorban a rutintalanságán múlt, hogy nem szerepelt még jobban" - összegzett Struhács György.

A vasárnapi Eb-záráson három magyar, Korpási Bálint (66 kg), Szabó Martin (74 kg) és Lőrincz Viktor (84 kg) lép szőnyegre